Home Geen categorie Stijn Streuvels – Fotografisch werk

Stijn Streuvels – Fotografisch werk

0
Stijn Streuvels
Stijn Streuvels ©Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis – Collectie Vlaamse Gemeenschap

In oktober 2021 was het 150 jaar geleden dat de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels (1871–1969) geboren werd. Hoewel hij vooral bekend is als schrijver, was hij ook een getalenteerde fotograaf. Streuvels volgde de evolutie van de fotografie op de voet. Met primitieve zelfgemaakte camera’s maakte hij samen met een jeugdvriend zijn eerste foto’s. Later werkte hij met een Kodak-camera en stapte daarna over op Leica. Streuvels maakte veel foto’s van zijn familie en fotografeerde in zijn woonomgeving, waar hij vooral personages vastlegde die later soms model stonden voor de hoofdfiguren in zijn romans. Op zijn tochten door Vlaanderen fotografeerde hij ook landelijke woningen en landschappen.

Veel van zijn foto’s worden nu voor het eerst gepubliceerd, waaronder een serie over Streuvels reis naar Palestina in 1935. Het boek bevat tekstbijdragen van Jeroen Cornilly, Arne De Winde, Thomas Jacques, Lieven Van Speybroeck en Stephan Vanfleteren. Streuvels uitgebreide fotoverzameling, waaronder honderden glasnegatieven uit de vroegste periode, maakt deel uit van de collectie van het Letterenhuis in Antwerpen. Hier is tot 31 december de tentoonstelling Oogen die kijken te zien.

Fotografisch werk
Stijn Streuvels
Hannibal Books
€45,-

Stijn Streuvels

Ook nieuw verschenen: Winter in Amsterdam van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam