Shortlist Rabo Photographic Portrait Prize & Talent 2019

De shortlist van de Rabo Photographic Portrait Prize 2019 is bekend gemaakt. Vijf fotografen: Charlie de Keersmaecker, Robin de Puy, Barrie Hullegie, Frank Ruiter en Bastiaan Woudt maken kans om de prijs te winnen.

0
Rabo Photographic Portrait Prize
Down by the River, 2018 © Charlie de Keersmaecker

Dit jaar stuurden honderdveertien fotografen een tot drie portretten in, op eigen initiatief of genomineerd door curatoren, museumdirecteuren en beeldredacteuren. De jury, onder voorzitterschap van Wim van Sinderen (conservator Fotomuseum Den Haag) stelde uit bijna driehonderd portretten een longlist samen van vijfenvijftig portretten. Daaruit werden vijf portretten op de shortlist geplaatst. De winnaar, die een geldprijs ontvangt van € 10.000, wordt bekend gemaakt op woensdag 27 november 2019.

Rabo Photographic Portrait Prize
Lynn, 2018 © Barrie Hullegie

De Rabo Photographic Portrait Prize (een voortzetting van de Nationale Portretprijs) wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt aan de maker van het beste fotoportret van het voorafgaande jaar. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2010 om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie. De prijs wordt toegekend door Dutch National Portrait Gallery in samenwerking met de Rabobank en het Pictoright Fonds. Eerdere winnaars zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Robin de Puy, Sander Troelstra, Jitske Schols en Sarah Mei Herman. Portretten zijn gemaakt tussen 1 juli 2018 en 30 juni 2019 door een Nederlandse fotograaf of een internationale fotograaf die langere tijd in Nederland werkzaam is (geweest). Alle genomineerde fotografen geven blijk van een opvallend en constant oeuvre binnen de portretfotografie. Een belangrijk criterium is dat in het portret de kortstondige en bewuste relatie tussen fotograaf en geportretteerde op een bijzondere manier herkenbaar is. Daarnaast spelen vanzelfsprekend vakmanschap, techniek en compositie een rol bij de beoordeling.

Alexander Pechtold, 2018 © Bastiaan Woudt

Rabo Photographic Portrait Talent 2019
De jury plaatste uit de drieënzeventig inzendingen veertien talenten op de longlist en drie daarvan op de shortlist: Eva Rooijen, Annabel van Royen en Maxi Pfeil. Zij maken kans op de Rabo Photographic Portrait Talent 2019, een aanmoedigingsprijs van € 2.500. Ook de winnaar van deze prijs wordt op woensdag 27 november 2019 bekend gemaakt.

Het is de tweede keer dat de Rabo Photographic Portrait Talent prijs wordt uitgereikt. De fotograaf laat met een portretserie zien meer te kunnen dan het maken van een enkel ‘lucky shot’. De prijs wordt toegekend als stimulans voor een student of professional die niet langer dan vijf jaar werkzaam is in de fotografie op het moment van inzending. Het ingezonden werk is vervaardigd binnen een fotoserie, gemaakt tussen 1 juli 2018 en 30 juni 2019 en geeft blijk van vakmanschap, beheersing van techniek en gevoel voor compositie.

Betty Bausch Polak, 2019 © Frank Ruiter
Remco Campert, 2019 © Robin de Puy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam