Sally Mann wint Prix Pictet 2021

Met haar serie Blackwater heeft Sally Mann de prestigieuze Prix Pictet 2021 prijs gewonnen. Het thema van deze wedstrijd rondom fotografie en duurzaamheid is dit jaar Fire.

0
Sally Mann
Blackwater 3, From the series Blackwater, 2008–12 Tintype Courtesy of the artist and Gagosian © Sally Mann, Gagosian, Prix Pictet

De Amerikaanse fotografe Sally Mann is op woensdag 15 december 2021 uitgeroepen tot winnaar van de 9e cyclus van de Prix Pictet, de wereldwijde prijs in fotografie en duurzaamheid. In haar prijswinnende serie onderzoekt Mann de verwoestende bosbranden in het Great Dismal Swamp in Virginia.

Sally Mann
Blackwater 20, From the series Blackwater, 2008–12 Tintype Courtesy of the artist and Gagosian © Sally Mann, Gagosian, Prix Pictet

Sally Mann

In het werk van Sally Mann (1951) staan familie, sociale realiteiten en het verstrijken van de tijd centraal, waarbij ze de spanningen tussen natuur, geschiedenis en herinnering vastlegt. Manns winnende serie Blackwater (2008-2012) is een veelzijdige verkenning van de verwoestende bosbranden die in het Great Dismal Swamp in het zuidoosten van Virginia woedden, de plek waar ooit de eerste slavenschepen aanmeerden. In deze serie trekt Mann een parallel tussen de alles verterende bosbranden die ze daar tegenkwam en de raciale conflicten in Amerika. “De branden in het Great Dismal Swamp leken het grote vuur van raciale strijd in Amerika te belichamen – de burgeroorlog, emancipatie, de Civil Rights Movement, waar mijn familie bij betrokken was, de raciale onrust van de late jaren zestig en meest recentelijk de zomer van 2020. Iets in het gebrekkige Amerikaanse karakter lijkt het apocalyptische als oplossing te omarmen.”

Blackwater 13, From the series Blackwater, 2008–12 Tintype Courtesy of the artist and Gagosian © Sally Mann, Gagosian, Prix Pictet

De tentoonstelling met alle fotografen van de shortlist is t/m 9 januari 2022 te zien in het Victoria and Albertmuseum in Londen. Naast Sally Mann zijn dit; Joana Hadjithomas and Khalil Joreige, Rinko Kawauchi, Christian Marclay, Fabrice Monteiro, Lisa Oppenheim, Mak Remissa, Carla Rippey, Mark Ruwedel, Brent Stirton, David Uzochukwu en Daisuke Yokota.

Prix Pictet

De Prix Pictet werd in 2008 opgericht door de Pictet Group (de in Genève gevestigde bank Pictet & Cie) en heeft zich snel ontwikkeld tot ’s werelds toonaangevende wedstrijd op het gebied van fotografie en duurzaamheid. Prix Pictet wil prachtige foto’s laten zien die de meest dringende sociale en milieukwesties van vandaag binnen het brede thema van duurzaamheid tonen. De acht vorige Prix Pictet-winnaars zijn Benoit Aquin (Water), Nadav Kander (Earth), Mitch Epstein (Growth), Luc Delahaye (Power), Michael Schmidt (Consumption), Valérie Belin (Disorder), Richard Mosse (Space) and Joana Choumali (Hope).

Prix Pictet: Fire
t/m 9 januari 2022
Victoria and Albertmuseum, Londen
www.prixpictet.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam