Alec Soth – There is always something to find

0
Alec Soth
Misty, 2005 © Alec Soth / Magnum Photos

In Kunsthal Helmond kun je tot en met 13 maart 2022 de tentoonstelling Alec Soth – There is always something to find bezoeken. Museum Helmond presenteert daarmee voor het eerst in Nederland een overzicht van de bekendste fotoseries van deze Amerikaanse Magnumfotograaf (Minneapolis, 1969): Sleeping by the Mississippi (2004), Niagara (2006), Broken Manual (2010),  Songbook (2014) en I Know How Furiously Your Heart is Beating (2018). De tentoonstelling omvat circa 80 grootformaat fotowerken, tientallen authentieke documenten en een kort videoprofiel van Joppe Jacob Rog over Alec Soth. 

Alec Soth is een documentaire fotograaf in de traditie van Robert Frank, Stephen Shore en Joel Sternfeld. Soths werk wordt vaak omschreven als poëtisch en intiem. Met zijn fotografie uit de vier eerst genoemde series schetst hij een beeld van het alledaagse leven in het Amerika van de eenentwintigste eeuw. De indrukwekkende landschappen van zijn vaderland – de majestueuze Mississippi, de donderende Niagara-watervallen, de uitgestrekte woestijnen en de wildernis, de kleine steden en voorsteden – vormen de structuur van en het decor voor zijn poëtische verkenningen van het dagelijks leven in Amerika. Het Amerika van Soth, aan het begin van de eenentwintigste eeuw, wordt gekenmerkt door veel spanning, omdat de natie worstelt met een tegenstrijdig verlangen naar zowel individualisme als verbondenheid.

Alec Soth
Charles, Vasa, Minnesota, 2002 © Alec Soth / Magnum Photos

I Know How Furiously Your Heart Is Beating is een soort tussenbalans. Soth gaat wederom op reis, ditmaal in Europa en de VS: tijdens langdurige ontmoetingen gaat hij op zoek naar verbondenheid en intimiteit. Hij fotografeert mensen in hun eigen interieur en geeft daarmee iets prijs van hun innerlijke leefwereld. 

Kunsthal Helmond, F.J. van Thielpark 7, Helmond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam