Iedereen fotografeert

In 2017 promoveerde Mattie Boom, conservator fotografie van het Rijksmuseum, aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam op de opkomst van de amateurfotografie in Nederland. Het onderzoek nam meer dan 10 jaar in beslag. Het resultaat is een mooie tentoonstelling en een prachtige dik boek.

0
Willem Frederik Piek Jr
Willem Frederik Piek Jr (1874–1954) Aan boord, Warnemünde, c. 1892, Rijksmuseum, Amsterdam.

In deze periode bekeek Boom honderden albums in de Nederlandse instellingen en archieven. Ook zocht zij in tijdschriften, brieven, dagboeken en egodocumenten naar verwijzingen over het fotograferen in die dagen.

Het Rijksmuseum publiceert haar onderzoek Iedereen fotografeert in een rijk geïllustreerd Engelstalig boek. Hierin vertelt Mattie Boom het intrigerende verhaal van de opkomende doe-het-zelffotografie in de late 19de eeuw. Wendbare handcamera’s en snelle platen zorgden ervoor dat steeds meer mensen zelf gingen fotograferen. De nieuwe technologie, de schaalvergroting in de foto-industrie met zijn felle concurrentie en de internationalisering van de markt veranderden de ‘oude’ fotografie voor altijd. Bovendien vertonen de ontwikkelingen in de beeldindustrie van onze tijd grote overeenkomsten met die in de late 19de eeuw.

En het Nederlandse verhaal van de amateurfotografe blijkt niet alleen interessant en veelzijdig, maar ook universeel. Want de opkomende amateurfotografie is de ‘missing link’ in de fotografiegeschiedenis. Ze stoomde de fotografie klaar voor de moderne tijd.

In Focus 2-2019 is een compleet artikel te lezen van Mattie Boom over haar onderzoek.

Het Rijksmuseum toont nog tot en met 10 juni het werk in de tentoonstelling Iedereen Fotografeert.
Museumstraat 1, Amsterdam

J.J.M. Guy de Coral
J.J.M. Guy de Coral, Groepsportret met zelfontspanner, 18 September 1887. ANWB Historisch Archief, Den Haag.
Michel Ameschot
Mogelijk door Michel Ameschot, Deelname Petrus Willem Scheltema Beduin aan wielerraces achter het Rijksmuseum, 21 June 1890. ANWB Historisch Archief, Den Haag.
Johanna Margaretha Piek
Toegeschreven aan Johanna Margaretha Piek, Uitzicht op Herengracht 258 Amsterdam. 1891. Rijksmuseum, Amsterdam.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Everyone a Photographer, een rijk geïllustreerde, Engelstalige bewerking van het proefschrift van conservator fotografie Mattie Boom, met niet eerder gepubliceerde foto’s.

ISBN 978-94-6208-477-3
€ 39,95
Ontwerp: Irma Boom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam