In deze periode bekeek Boom honderden albums in de Nederlandse instellingen en archieven. Ook zocht zij in tijdschriften, brieven, dagboeken en egodocumenten naar verwijzingen over het fotograferen in die dagen.
Het Rijksmuseum publiceert haar onderzoek Iedereen fotografeert in een rijk geïllustreerd Engelstalig boek. Hierin vertelt Mattie Boom het intrigerende verhaal van de opkomende doe-het-zelffotografie in de late 19de eeuw. Wendbare handcamera’s en snelle platen zorgden ervoor dat steeds meer mensen zelf gingen fotograferen. De nieuwe technologie, de schaalvergroting in de foto-industrie met zijn felle concurrentie en de internationalisering van de markt veranderden de ‘oude’ fotografie voor altijd. Bovendien vertonen de ontwikkelingen in de beeldindustrie van onze tijd grote overeenkomsten met die in de late 19de eeuw.
En het Nederlandse verhaal van de amateurfotografe blijkt niet alleen interessant en veelzijdig, maar ook universeel. Want de opkomende amateurfotografie is de ‘missing link’ in de fotografiegeschiedenis. Ze stoomde de fotografie klaar voor de moderne tijd.
In Focus 2-2019 is een compleet artikel te lezen van Mattie Boom over haar onderzoek.
Het Rijksmuseum toont nog tot en met 10 juni het werk in de tentoonstelling Iedereen Fotografeert.
Museumstraat 1, Amsterdam




Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Everyone a Photographer, een rijk geïllustreerde, Engelstalige bewerking van het proefschrift van conservator fotografie Mattie Boom, met niet eerder gepubliceerde foto’s.
ISBN 978-94-6208-477-3
€ 39,95
Ontwerp: Irma Boom