Danielle Kwaaitaal: Florilegium

0
Danielle Kwaaitaal
© Danielle Kwaaitaal

Danielle Kwaaitaal heeft de afgelopen jaren aan haar eigen hedendaagse Florilegium gewerkt met Nederlandse bloemen, die ze onder water fotografeerde. De naam Florilegium – letterlijk: bloemlezing – verwijst naar de gelijknamige traditie die begon in de Middeleeuwen en een piek bereikte in de Gouden Eeuw. Gefortuneerde zakenlieden die wilden pronken met hun bezit, lieten toen de fijnste bloemen vastleggen door professionele tekenaars, in schitterende en kostbare boeken.

Danielle gebruikte voor haar Florilegium met verschillende lampen belichte watertanks. Ze vulde de aquaria met water en voegde daarna inkt toe, om zo een niet-fotografische scherptediepte in beeld te krijgen. De combinatie van het water en de inkt gaf het effect van een ‘softbox’, waardoor er diffuus licht ontstond. Vervolgens legde Danielle de bloemen in het water en maakte ze vele opnames om precies de juiste compositie te vinden. Het water maakt dat er in de beelden zowel suggestie van beweging is als een natuurlijke en absolute verstilling. Danielle Kwaaitaals experimenten met water, inkten en kleurcurven geven de bloemen een haast onaardse schoonheid die blijven fascineren.

Florilegium
Danielle Kwaaitaal
Hoogland & Van Klaveren
€39,90

Danielle Kwaaitaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam