I love Banda; tentoonstelling Scheepvaart Museum

0
I love Banda-Hari Merdeka oefening (C) Isabelle Boon

Tot en met 7 november is de tentoonstelling I love Banda te bezichtigen in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam. Isabelle Boon ging op zoek naar de huidige generatie van Banda om te kijken hoe zij omgaan met hun geschiedenis.

Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat Jan Pieterszoon Coen namens de VOC de Banda-eilanden definitief veroverde om zo een monopolie in de handel op nootmuskaat en foelie te bemachtigen. Banda werd hiermee de eerste op slavernij gebaseerde kolonie onder Nederlands bestuur. Tot op de dag van vandaag resoneert de Nederlandse koloniale aanwezigheid in de cultuur en het landschap van de eilanden.

I love Banda- Diana zee (c) Isabelle Boon

In I love Banda onderzoekt Isabelle Boon hoe de huidige generatie Bandanese jongeren naar hun geschiedenis kijkt. Welke betekenis heeft het nog alom aanwezige koloniale erfgoed voor hen? En hoe zien zij hun toekomst en die van de eilanden? Vanuit het perspectief van zes jongeren –met wie Boon een bijzondere band opbouwde– ontvouwt zich een gelaagde vertelling over erfgoed, identiteit, gemeenschapszin en jong zijn.

I love banga
I love Banda- Ulfa (c) Isabelle Boon

Beelden uit het persoonlijke leven van de jongeren, van de rijke overlevering van immaterieel erfgoed (reikend van ver voor tot ver na de Nederlandse overheersing), het kenmerkende karakter van de eilandengroep en de dynamiek van het publieke leven passeren de revue. Vanuit de belevingswereld, dromen en ambities van Mega Vani, Karis, Ulfa, Ode, Nabila en Nyellow leren we de Banda-eilanden begrijpen als plek in het nu. Naast de tentoonstelling verschijnt er een gelijknamige publicatie.

De tentoonstelling ‘I Love Banda’ is tot en met 7 november te bekijken in het Scheepvaart Museum in Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam