Expositie ‘Horse’ in fotogalerie Objektief

0
Horse
Twee vrouwen legen darmen ter voorbereiding van chukchuk, Kirgizië, 2016 © Heleen Peeters

Het werk van Heleen Peeters is vanaf 28 juli tot en met 27 augustus te bezichtigen in de fotogalerie Objektief. In de tentoonstelling Horse, worden beelden getoond over de evolutie van het gebruik van paardenvlees.

Heleen Peeters studeerde fotografie aan het London College of Communication in het Verenigd Koninkrijk. Daarna behaalde ze een masterdiploma in mediawetenschappen aan de Universiteit Leiden in Nederland. Sindsdien werkt zij als documentaire beeldmaker aan persoonlijke projecten.

Paarden hadden een cruciale bijdrage in de geschiedenis van de mensheid; als lastdier, voor het voeren van oorlogen; als vervoermiddel en op de boerderij. Sinds de industriële revolutie is de status van het dier veranderd. De grootvader van Heleen begon in 1948 een bedrijf in paardenvlees. Rond die tijd waren mensen erg arm en nog herstellende van de Tweede Wereldoorlog. Er was veel vraag naar het vlees, omdat het een product van hoge kwaliteit was voor een betaalbare prijs. Nu begint de consumptie en productie van paardenvlees steeds meer te verdwijnen.
Ze ging werken bij het familiebedrijf en begon haar onderzoek naar de paardencultuur wereldwijd. Ze maakte foto’s, sprak met specialisten, schreef over haar ervaringen, doorzocht archieven, verzamelde schilderijen en keek paarden films. En reisde ze van fokkers, wedstrijden en asielcentra naar slachthuizen, fabrieken en slagers. Van het project is er onlangs een boek uitgebracht. Deze is te koop in de galerie. Heleen heeft er 4 jaar aan gewerkt (2016-2020) en heeft 10 landen bezocht in 4 werelddelen.

Horse
Heleen Peeters
28 juli tot en met 27 augustus
Fotografie Objektief
Walstraat 33, Enschede

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam