NVF Uitgelicht: Cigdem Yuksel

De drang om verhalen op te tekenen. Om op plekken te komen waar het grote publiek geen toegang toe heeft. En om die verhalen vervolgens – in visuele vorm – bij dat grotere publiek onder de aandacht te brengen.

0
Cigdem Yuksel
Mikdad, 12 jaar. Pakistan. / Ahmad, 12. Pakistan Mikdad en zijn neefje Ahmad (12) zijn inmiddels 8 maanden onderweg. Ze willen naar Italië, daar woont een oom. Ze hopen naar school te kunnen, maar werken is ook goed.

“Ik fotografeer altijd maatschappelijk thema’s”

Het zijn de drijfveren van fotojournalist en NVF-lid Cigdem Yuksel. Een sociaal-maatschappelijk bewogen fotograaf. En dat is in haar werk als een rode draad te zien.

Wie?
Cigdem Yuksel, 31 jaar, zelfstandig fotograaf: “Ik heb veelvuldig gewerkt voor De Volkskrant en heb daarnaast eigen series gemaakt, die in diverse andere kranten en media zijn gepubliceerd. Daarnaast werk ik al jaren met theatermaker Adelheid Roosen aan diverse projecten.”
“Tijdens mijn master-opleiding journalistiek aan de Universiteit Leiden kwam ik erachter dat schrijven onder druk mij niet lukte. Als journalist moet je onder tijdsdruk artikelen en nieuwsberichten kunnen schrijven, dat werkte niet bij mij. Ik was wel helemaal weg van het journalistieke vak, ik vond het geweldig om mensen te interviewen, plekken te bezoeken waar ik normaal gesproken nooit zou komen. Toegang tot verhalen van mensen en die verhalen optekenen, vond ik bijzonder. Dat wilde ik blijven doen. Ik vroeg me af hoe ik dat alsnog kon blijven doen zonder artikelen te hoeven schrijven. Dat was met fotografie. Met mijn spaargeld kocht ik een camera en vanaf toen is het balletje gaan rollen.”
“De onderwerpen die ik fotografeer, gaan altijd over een maatschappelijk thema.

Cigdem Yuksel
Boqor Moha Daa Uud Axmed, 17. Somalië Boqor was 15 toen hij in zijn eentje op pad ging vanuit Somalië. Hij is inmiddels 1,5 jaar onderweg. De Libië route is te gevaarlijk geworden, daarom reist hij via deze kant.

Het gaat over identiteit, structuren en systemen waar we als mens in zitten en de schuring die daardoor ontstaat. Denk hierbij aan onderwerpen als migratie en ons Europees en Nederlands asielbeleid. Ik fotografeer altijd mensen. En het zijn altijd onderwerpen die dicht bij mezelf liggen. Ik fotografeer niet zozeer om mooie foto’s te maken. Fotografie is voor mij een middel om vraagstukken, dilemma’s, structuren in de samenleving zichtbaar te maken en daar een oplossing of een kritische blik tegenover te zetten.”

Afreizen naar Bosnië
“Ik reisde in 2018 samen met documentairemaker Eefje Blankevoort af naar Bosnië en maakte daar de serie The Game. We waren daar om vast te leggen wat er aan de grenzen van Europa gebeurt; omdat steeds meer landen hun grenzen afsloten en de route voor migranten om Europa te bereiken steeds gevaarlijker werd. Dat is nu helaas niet anders. Het Europese beleid om migranten te weren, is iets dat we niet uit kunnen leggen. Het gaat tegen alle mensenrechten in.

Wat in 2018 aan de grenzen van Bosnië en Kroatië gebeurde, is nog steeds aan de hand. Migranten die de grens proberen over te steken naar Kroatië worden hardhandig en met veel geweld opgepakt en teruggestuurd naar Bosnië. In twee jaar tijd is er op geen enkele manier omgekeken naar deze migranten, ook kinderen, die onder erbarmelijke omstandigheden proberen te overleven. Tijdens onze reis hebben we ons gericht op minderjarige vluchtelingen die daar in tentjes verbleven, wachtend op het volgende moment om opnieuw een poging te wagen de grens over te kunnen steken.”

Dit artikel is afkomstig uit Focusmagazine 12 2020.

Cigdem Yuksel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam