Claude Cahun in Cobra Museum

0
Claude Cahun
I am in training don't kiss me, Claude Cahun en Marcel Moore, 1927 Courtesy of the Jersey Heritage Collections

Voor de eerste keer in Nederland is er een overzicht te zien van het werk van Franse kunstenaar en activist Claude Cahun. Meer dan 70 foto’s en fotomontages worden getoond in het Cobra Museum in Amstelveen. Haar opmerkelijke oeuvre bleef voor een breed publiek lange tijd onbekend, maar voor bekende fotografen als Cindy Sherman en Nan Goldin is zij een inspiratiebron.

Onder de huid
In de tentoonstelling wordt je meegenomen onder de huid van Claude Cahun. Aan de hand van belangrijke thema’s in haar leven en werk leer de wereld van de kunstenares kennen. Het museum drukt de foto’s af op groot formaat, waardoor het karakter van het werk optimaal naar voren wordt gebracht. De ruime selectie werken uit de tijdsperiode 1914-1947 biedt de bezoeker de kans om kennis te maken met de kunst van iemand met lef. Claude Cahun werd geboren als Lucy Renée Mathilde Schwob. In 1919 nam ze de gender neutrale naam Claude Cahun aan. Ze was een veelzijdige kunstenaar, had een enorm netwerk binnen de Parijse avant-garde, ging in het Joods verzet en had uitgesproken opvattingen over de wereld om haar heen.

Een deel van de getoonde foto’s komt voort uit haar deelname aan verschillende Parijse theatergezelschappen. Andere foto’s zijn gemaakt in de privésfeer. Hier is Cahun te zien in een geënsceneerde situaties waarin uiteenlopende (gender)rollen, identiteiten en seksualiteiten worden verkend, van wereldwijze dandy tot matroos. Verassend zijn de fotomontages van de hand van Marcel Moore, Cahuns levenspartner.

Joods verzet
Claude Cahun was zelf van Joodse afkomst. In de foto’s die zij maakte tijdens de Nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog vertelt ze het verhaal over de moedige verzetsdaden die tot haar terdoodveroordeling leidden. Deze werd door de bevrijding nooit uitgevoerd.

De tentoonstelling is binnenkort te zien in het Cobra Museum in Amstelveen. Voor meer informatie ga naar: www.cobra-museum.nl


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam