GIMME SHELTER ‘The Stones in beeld’

Van 14 november 2020 t/m 28 februari 2021 presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond The Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.

0
Gijsbert Hanekroot
© Gijsbert Hanekroot - Rolling Stones, München, Duitsland 1973

FOTOGRAFIE
Bent Rej, maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Voormalig Stones-bassist Bill Wyman noemt Rej’s werk “the finest single collection of Stones-photographs I’ve ever seen”. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom, een van de eerste echte popfotografen in ons land, vergezelde de Rolling Stones die dag. Gijsbert Hanekroot was in de jaren zeventig de hoffotograaf van Muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Hanekroot toont hun enorme uitstraling op het podium en intieme momenten daarbuiten. Claude Vanheye was Nederlands jongste succesfotograaf in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij had alle wereldsterren voor zijn lens. In shoots backstage en in de studio toont hij in zijn Stones-werk de mens achter de muziek.

FILM
De Groninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakt er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires. 

Claude Vanheye
© Claude Vanheye – Mick & Bianca Jagger in de kleedkamer, RAI Amsterdam, 9 oktober 1970
Rob Bosboom
© Rob Bosboom – De Stones voor het kantoor van organisator Paul Acket, 1964 (© Erven Rob Bosboom-Galerie V!P’s)
Gijsbert Hanekroot
© Gijsbert Hanekroot – Keith Richards, Rotterdam 1973

GIMME SHELTER The Stones in beeld
Der Aa-kerk
Akerkhof 2 Groningen
za 14 nov. 2020 t/m zo 28 feb. 2021
di – zo van 10-17 uur
€ 10,-

www.noorderlicht.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam