Test: Huawei P20 Pro, drie camera’s aan boord. Overkill of nuttig?

De Chinese fabrikant Huawei mag weliswaar betrekkelijk kort actief zijn op de consumentenmarkt, de ambities zijn er niet minder om. Met de introductie van de Huawei P20 Pro weet de elektronicareus alle aandacht op zich gericht. Het toestel heeft namelijk niet twee, maar drie camera’s aan boord. Overkill of nuttig? Tekst: Dennis Hissink

0
Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro
Er woedt een ware concurrentieslag op de smartphonemarkt. Vooral in het top-segment vechten de zwaargewichten elkaar de tent uit door hun topmodellen in sneltreinvaart uit te rusten met innovatieve technieken. Soms blijkt het nut van die extra technieken in de praktijk echter verwaarloosbaar of niet direct helemaal duidelijk. Bij het bekend worden van de specificaties van de Huawei P20 Pro eiste de drievoudige camera direct alle aandacht op. Terwijl de consument net een beetje begint te wennen aan een dubbele camera en de bijbehorende mogelijkheden, is het nu even schakelen om het nut van drie camera’s te begrijpen. Allereerst verdient Huawei lof als trendsetter. Daar waar veelal gekeken wordt naar Apple en Samsung, en vaak ook het ontwerp en de technieken worden afgestemd om tegengas te kunnen geven aan dit tweetal, start de P20 Pro wellicht een nieuwe fase in smartphonefotografie. Bijzonder in dit met Leica ontwikkelde concept zijn niet alleen de drie camera’s, maar vooral ook de 40 MP (!) sensor die toegepast wordt in deze smartphone.

Huawei P20 Pro
De monochrome sensor levert een mooi getekende scherpte. Ondanks het felle zonlicht direct in de lens is er weinig overstraling. Een mooie aanvulling op het uitgebreide camerasysteem.

Behuizing en scherm
Het eerste wat opvalt aan het ontwerp van de Huawei P20 Pro is het gladde materiaal van de behuizing. Door de afgeronde zijkanten ligt het toestel prettig in de hand, maar door het gladde oppervlak houd je het toestel onbewust steviger vast uit angst dat je het toestel uit je vingers laat glippen. Opvallend is ook de logische plaatsing van de spaarzame knoppen. Alles zit precies op de juiste plaats, wat mij betreft is dit een optimaal ergonomisch ontwerp. De knoppen zijn niet prie­gelig maar voelen groot en stevig aan waarbij je ook net genoeg druk moet uitoefenen om de knop te activeren. Iets wat bij veel toestellen anders wordt ervaren. Vaak maak ik mee dat een smartphone onbedoeld wordt geactiveerd bij het opbergen of tevoorschijn halen.
De beeldzijde bestaat uit een display met een zogenaamde notch aan de bovenzijde en aan de onderzijde de vingerafdrukscanner. De andere zijde is net zo glad als een spiegel en daar moet je van houden. Na enkele seconden zijn al overal vingerafdrukken zichtbaar en dat doet jammer genoeg afbreuk aan de schoonheid van het materiaal. Het mate­riaal is ook sterk reflecterend. Het scherm is prominent aanwezig en beslaat vrijwel de gehele achterzijde. Het betreft een oled-scherm dat lekker contrastrijk is, de kleuren spetteren er dan ook af. Het scherm met 2240×1080 pixels, is ook geschikt om vanuit schuine hoeken te bekijken en dankzij het hoge contrast en helderheid is het ook uitstekend onder zonnige omstandigheden te gebruiken. Bij het zien van dit fijne scherm vraag ik mij af wanneer camerafabrikanten nu eindelijk eens hun camera’s van dergelijke schermen voorzien.

Huawei P20 Pro
Het verschil tussen de 27mm en 80mm brandpunten is duidelijk. Dergelijke functionaliteit maakt een smartphone een stuk veelzijdiger.

 

Camera
De beeldsensor met 40 miljoen pixels biedt een enorme resolutie, zeker voor een smartphone. Maar deze hoeveelheden pixels worden niet per se ingezet om 40 megapixel-foto’s te schieten. De nadruk ligt op het optimaliseren van foto’s met tien megapixels. Het trucje dat wordt toegepast werkt als volgt: de pixels worden per vier gegroepeerd en hebben dezelfde kleur. Daarmee wordt de pixel als het ware vergroot en kan er meer licht en detail worden opgevangen. Extra bijzonder is het dat de pixels afzonderlijk een andere sluitertijd kunnen krijgen zodat je in een enkele belichting een ruimer bereik kunt realiseren. Met andere woorden; de Huawei P20 Pro is in staat een HDR-foto te maken met een enkele opname! De extra hoeveelheid pixels heeft ook nog een andere functie. Omdat het toestel camera’s heeft met verschillende brandpuntafstanden (80 en 27 mm) kan de informatie van de beeldsensor (lees de extra pixels) worden gebruikt om hybride te kunnen zoomen. Links van de lenzen staat dan ook ‘Leica Vario-Summilux-H1:1.6-2.4/27-80 ASPH’ afgedrukt. Er is weliswaar geen sprake van echte optische zoom, maar de beeldkwaliteit is toch significant beter dan het digitale inzoomen. De derde camera is een zwart-wit versie waarmee in een maximale resolutie van 20 MP kan worden gefotografeerd. Het menu van de camera-app is vrij basaal. Enkele themaprogramma’s met daarnaast diafragmavoorkeuze worden apart vermeld en zijn vreemd genoeg niet opgenomen in het onderdeel Pro. Pro geeft toegang tot de belichting (matrix, centrum, spot), ISO (hand­matig van 50 tot 3200, in autostand tot 6400), sluitertijd, belichtingscompensatie, witbalans en scherpstelmodi. Via de instellingen is het ook mogelijk de opnamen in raw-formaat op te slaan.

Beeldkwaliteit
Dankzij de lichtsterke F1,6 lens voor de monochrome camera en het feit dat deze zich alleen concentreert op zwart-wit beschikken de opnamen over behoorlijk veel detail, ook bij weinig licht. De camera met 80 mm lens (omgerekend naar full-frame) heeft een 8 megapixelsensor en wordt vooral ingezet voor portretten. De camera met de 27 mm (omgerekend) groothoeklens is echt allround van hoge resolutie tot HDR en alles wat er tussen ligt. Daarmee wordt de Huawei P20 Pro een veelzijdig inzetbare smartphone waarmee je in heel veel situaties een prima set foto’s overhoudt. De beeldkwaliteit is uitstekend en wanneer je de mogelijkheden echt gaat toepassen zoals die bedoeld zijn, kom je tot de constatering dat dit een krachtige cameratelefoon is. Maar zonder goede software kom je zelfs met de beste hardware niet ver. Huawei zet hiervoor onder andere Master AI in en een effectief beeldstabilisatiesysteem. De totale combinatie maakt het mogelijk om gewoon uit de hand bij schaarse verlichting te kunnen schieten met een uitstekende opname als resultaat. Master AI zorgt er ook voor dat de camera-instellingen worden geoptimaliseerd voor bepaalde onderwerpen en scènes. Dit werkt op zich prima, maar af en toe is het effect toch een beetje aangedikt. Dit zie je bijvoorbeeld bij sterke bloemenkleuren waarbij er sprake is van een te hoge kleurverzadiging. Bij huidtinten presteert de P20 Pro overigens wel weer prima. Overall kan de P20 Pro zich wat betreft de cameraprestaties zonder meer meten met die van het topsegment van de concurrentie, maar hij onderscheidt zich vooral op het gebied van HDR en avond-/nachtfotografie.

Conclusie
Met de P20 Pro geeft Huawei een duidelijk signaal af. Er is geïnnoveerd op smartphonefotografie en de durf die het Chinese bedrijft heeft getoond door te kiezen voor de unieke combinatie van een hoge resolutie sensor en drie camera’s betaalt zich zeker uit. De camera’s presteren uitstekend en hiermee profileert de Huawei P20 Pro zich als een allround toestel waarmee de serieuze smartphonefotograaf uitstekend gereedschap in handen krijgt. Aanrader!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam