Focus is cultureel erfgoed

Onlangs is Focus opgenomen in het project Metamorfoze, het nationale digitaliseringsprogramma van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voor het behoud van papieren erfgoed. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam liet in het kader van dit project een vijftal vroege fototijdschriften digitaliseren en Focus is hier een van.

0
Focus jaargangen

Naast de Focus-jaargangen 1914-1960 zijn ook jaargangen van het illustere tijdschrift Lux (jaargangen 1889-1927), De Camera (1908-1927), Foto (1949-1960) en Kleinbeeldfoto (1937-1943) gedigitaliseerd. Oude nummers van Focus van 1914-1960 zijn gedigitaliseerd en online beschikbaar.

Lux was het officiële orgaan van een aantal Nederlandse amateurfotografenverenigingen. Het is een belangrijk document van het fotografische verenigingsleven in Nederland. De Camera staat vol met illustraties in bijzondere (foto)grafische technieken. Het laat de ontwikkeling zien van de fotografische illustratie in geïllustreerde tijdschriften. Het tijdschrift Kleinbeeldfoto was het officiële orgaan van de Nederlandse Kleinbeeldvereniging. Foto was een fotoblad voor amateurs en vergelijkbaar met Focus. 

Trots

Focus is het enige blad uit dit rijtje dat nog steeds verschijnt en wij zijn enorm trots dat Focus is opgenomen in deze mooie lijst van cultuur historische fototijdschriften. Wanneer je door de oude jaargangen bladert, valt op hoe weinig beeld er in de vroege Focussen stond. In de allereerste Focus uit 1914 staan zo’n 5 foto’s. We hopen dat de jaargangen van na 1960 in een volgende digitaliseringsronde aan de beurt komen, want die periode is ook heel belangrijk en leuk om na te slaan.

Focus jaargangen

Al deze tijdschriften zijn nu in te zien op delpher.nl, het gedigitaliseerde archief van de Koninklijke Bibliotheek van teksten, tijdschriften, kranten, boeken, radiobulletins afkomstig uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoed- instellingen. Delpher.nl is een goudmijn, met originele teksten uit ruim 1,7 miljoen kranten, 10 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 900.000 boeken van de 15e tot de 21e eeuw. Je kunt dit allemaal woord voor woord doorzoeken. 

Auteursrecht

Vooralsnog zijn de Focus-jaargangen van na 1950 niet online in te zien. Dit heeft te maken met de auteursrechten. De auteursrechten vervallen 70 jaar na het overlijden van een fotograaf. Voor Delpher geldt dus dat er elk jaar weer een extra jaargang online in te zien zal zijn. Overigens zijn alle jaargangen wél online in te zien bij de Koninklijke Bibliotheek zelf. 

Het archief zal een enorme bron zijn voor de vroege geschiedenis van de fotografie in Nederland. 

Hoe werkt het: 
• Ga naar de website delpher.nl, klik op het vergrootglas en vervolgens op ‘Tijdschriften’. 
• Kies voor ‘Uitgebreid zoeken’ en vul vervolgens bij ‘Titel’ tijdschrift Focus in. 
• Kies ook voor periode t/m 1949. 
• In het bovenste zoekveld kun je nu bijvoorbeeld op naam van de fotograaf of een term uit de techniek zoeken. Kies bijvoorbeeld voor ‘Guggenheimer’ indien u deze fotograaf (uit Focus nr. 5-2020) verder wilt onderzoeken. 

Over Focus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam