105 jaar Focus

2
Focus Magazine fototijdschrift 1 1914 Cover
Focus 1 - 1914

10 januari 1914 – 2019

In 1914, 105 jaar geleden, viel 10 januari op een zaterdag, was de gemiddelde temperatuur -1,4o en het minimum -3,7o, kwam de windmet snelheden van 6,2 m/s uit het oosten, de zon kwam op om 08:04 uur en ging onder om 16:08 uur.

Het leven in Nederland ging een stuk langzamer dan nu. De elektrische tram was maar net in gebruik genomen. Indië was nog een kolonie. Het land telde zo’n 6,2 miljoen inwoners waarvan een groter deel dan nu op het platteland leefde. De Afsluitdijk en de IJsselmeerpolders waren er nog niet. Radio en tv ook niet. Nederland had wel een dicht netwerk van spoor- en tramwegen, maar nog geen goed wegennet. Veel vervoer ging met paard en wagen en op de fiets; de vrachtauto was maar net in opkomst. De verzuiling was nog diep in het maatschappelijk leven doorgedrongen. De meeste arbeiders hadden geen stemrecht, er werd gepleit voor een tien-urige werkdag, zes dagen per week; de eerste stappen naar een verzorgingsstaat werden gezet. Er waren zo’n 75.000 telefoonaansluitingen. Later dat jaar vielen Oostenrijk en Hongarije Servië binnen wat het begin markeerde van de Eerste Wereldoorlog.

Focus kasboek 1914
Eerste kasboek 1914

Op 10 januari 1914 verscheen de eerste editie van Focus, opgericht door Adriaan Boer (1875-1940).
Destijds was Focus een ‘tiendaagsch fotoblad voor Groot Nederland’ en stonden er in de eerste editie welgeteld 4 foto’s op 20 pagina’s.
En wie wat bewaard, heeft wat: in ons archief vonden wij het eerste kasboekje terug van de oprichting. De oprichtingskosten in het eerste half jaar bedroegen 316,02 gulden. We zien dat de tekening van Hans Beers op de cover 35 gulden heeft gekost. In het nummer is te lezen dat het blad om de tien dagen verschijnt omdat ‘een verschijning slechts 2 malen per maand te weinig is in onzen snelvlietende tijd…’

Oprichtingskosten kasboek 1914

Het is mooi om te zien dat Focus met zo veel aandacht, kennis en liefde voor de fotografie is gemaakt. Het moet een spannende tijd zijn geweest, want veel fototechnieken moesten nog worden uitgevonden.
In 105 jaar is er heel veel veranderd. De fotografie is met zijn tijd meegegaan en heeft zich ontwikkeld tot het massamedium dat het nu is. Merken zijn gekomen en een aantal inmiddels alweer gegaan. Focus telt meer pagina’s, er staan veel meer foto’s in, maar het wordt met net zoveel aandacht, kennis en liefde gemaakt als 105 jaar geleden.

Bronnen: Wikipedia, www.kb.nl, www.geschiedenis.nl, Uitgeverij Focus

2 REACTIES

  • Beste Albert,
   Er is ooit, toen Focus 90 jaar bestond, een herdruk gemaakt van het eerste nummer van Focus. Ik denk dat u er daar een van hebt. Het is niet veel waard, maar wel leuk om te bewaren.
   Hartelijke groet,
   Roos Schouw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam