Bert Verschraegen: abonnee portfolio

Focus publiceert elke maand een miniportfolio met de beste of mooiste foto’s van een van onze abonnees.

0
Bert Verschraegen
Antwerp, after the Thing © Bert Verschraegen

Bert Verschraegen (1983) is een grafisch vormgever en fotograaf uit Gent. Hij is oprichter van grafisch bureau Grafisch Huis en en mede-oprichter van opleidingsbureau Brandwerk. Bij deze laatste begeleidt hij mensen die aan de slag willen gaan met Photoshop, Lightroom en Illus­trator en geeft hierbij ook les in fotografie, schetsen en logodesign. Bert heeft met zijn digitale kunst al enkele tentoonstellingen gehad en ook enkele prijzen gewonnen.

Waar gaan jouw beelden over?
Bert Verschraegen: “Mijn werk gaat vooral over het postmoder­nisme, de authenticiteit in twijfel trekken. Dit thema is actueel met de huidige coronacrisis. Stel je voor dat we zomaar helemaal opnieuw moeten beginnen, dat de natuur de wereld en ons mensen heeft overge­nomen. Vanuit het pure, onbedorven, met nieuwe waarden en bedoelingen. De kiem van een totale nieuwe wereld waarin natuur, dieren en insecten deze keer de hoofdrol spelen.

Bert Verschraegen
Mr. Stonebridge © Bert Verschraegen
Bert Verschraegen
Mundu Berria © Bert Verschraegen

Hoe ga je te werk?
“Ik heb in mijn hoofd een ruwe schets van welke richting ik uit wil. Het begint met een foto die ik zelf fotografeer op locatie of in de studio. Maar ik gebruik ook stockbeelden, ik heb immers niet altijd een foto van een vleermuis of een paddenstoel voorhanden. Door de juiste beeldkeuze, want daarin kruipt het meeste werk, vul ik mijn puzzel aan. Hier nog licht, daar nog een schaduw, en ginds nog een kleur, zodat er evenwicht in het beeld komt. Ik verlies nooit de bedoeling van het beeld uit het oog; het wordt alsmaar donkerder, mysterieuzer naarmate ik vorder in het proces. Ik werk graag met wolken, schaduw en zon.

The Explorer Egrassa XVI © Bert Verschraegen

Tijdens het tekenen en ontwerpen van mijn digitale kunst laat ik me veelal leiden door muziek. Instrumentale muziek, waar een soort trance of beweging inzit waardoor mijn beelden telkens een nieuwe wending krijgen. Het is eigenlijk nooit af, je kan er altijd wat aan sleutelen maar dat maakt het net inte­ressant. Ik wil de kijker de ruimte geven om zelf op zoek te gaan naar de details en zijn eigen verhaal te vormen. Bij elk beeld hoort ook een gedicht.”

Hoelang werk je ongeveer aan een beeld?
“Deze vraag krijg ik regelmatig. Je moet je voorstellen dat een werk gemiddeld 120 lagen mee krijgt. Daarbij let ik heel erg op de details. Als ik achter een object of figuur een licht plaats, houd ik rekening met de weer­kaatsing van dat licht op andere objecten, de schaduw die het afwerpt op de onder­grond en de stofdeeltjes die extra worden belicht. Dit neemt de meeste tijd in beslag. Ik ben dan ook snel een drietal weken bezig aan een beeld.”

bertverschraegen.com
brandwerk.be
grafischhuis.net

Vain of Earth © Bert Verschraegen
The dead of the Admiral © Bert Verschraegen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam