Foam: Vivian Maier – Works in Color

0
Vivian Maier
Chicago, 1975 © Estate of Vivian Maier, Courtesy Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, New York.

Het bijzondere verhaal van Vivian Maier (New York, 1926-2009) is inmiddels wel bekend. Hoewel ze haar hele leven fotografeerde liet ze haar werk aan niemand zien. Maiers werk werd pas na haar dood ontdekt en bleek van ongelooflijke kwaliteit, dat zich kan meten met Amerikaanse straatfotografen als Robert Frank en Lee Friedlander. Inmiddels worden er wereldwijd tentoonstellingen gehouden en zijn er diverse boeken en documentaires uitgebracht over haar werk en haar leven.  

Vivian Maier werkte als kinderoppas en trok in 1956 in bij een welgestelde familie in Chicago. Hier kreeg ze een eigen badkamer, die ze als donkere kamer ging gebruiken. Toen de kinderen volwassen werden moest Maier op zoek naar nieuwe families, waardoor ze haar werk niet meer kon ontwikkelen en de filmrolletjes zich begonnen op te stapelen. Financiële zorgen en het gebrek aan een vast dak boven haar hoofd leidden ertoe dat Maier stopte met fotograferen en haar spullen uiteindelijk in een opslag belandden. Haar fotografische archief raakte langzaam in de vergetelheid, totdat het wegens wanbetaling werd geveild in 2007. Pas nadat het in bezit kwam van de Amerikaanse verzamelaar John Maloof, die het nader liet onderzoeken, werd duidelijk hoe bijzonder het werk was. Hij begon de negatieven in te scannen en online te publiceren, waarna er al snel wereldwijd belangstelling kwam.

Kleurenwerk Vivian Maier
Hoewel Vivian Maier vooral bekend is om haar zwart-witfoto’s maakte ze ook kleurenfoto’s. Maier maakte veelal momentopnamen van het dagelijks leven. Ze tonen het straatbeeld van Chicago, de stad waar Maier een groot deel van haar leven woonde; mensen, objecten, billboards en winkeletalages. Gebruikte ze voor haar zwart-witwerk een Rolleiflex, voor haar kleurenfoto’s werkte ze met een Leica. De beelden lijken mede hierdoor wat speelser en meer tongue in cheek. Ze experimenteerde steeds meer met kleurenfilm, wat tot een abstractere benadering van haar fotografie leidde. Foam toont in deze tentoonstelling ruim 60 kleurenfoto’s uit de periode 1956-1986.

Vivian Maier – Works in Color
t/m 13 sep
Foam
Keizersgracht 609, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam