Binnenkort: Janette Beckman – Rebels

0
Janette Beckman
Sade, New York City, 1983 © Janette Beckman

Vanaf 10 mei is het eerste grootschalige retrospectief van iconisch punk- en hiphopfotograaf Janette Beckman te zien. Gedurende de afgelopen 40 jaar heeft ze underground-bewegingen gedocumenteerd, van de opkomst van de punk- en hiphopscene tot bewegingen als Black Lives Matter. De tentoonstelling in Foam, getiteld Rebels: An Ode to Subversives, Revolutionaries and Provocateurs, werpt licht op thema’s als sociale rechtvaardigheid, politiek activisme en jeugdcultuur.

Janette Beckman wordt beschouwd als één van de meest prominente fotografen van de Londense punkscene van de jaren zeventig en tachtig. Haar portretten van legendarische groepen als The Clash, The Sex Pistols en The Jam waren vaak te zien in invloedrijke tijdschriften als The Face en Melody Maker. Toen Beckman begin jaren tachtig naar New York verhuisde, legde ze de opkomende hiphopscene vast en fotografeerde ze pioniers als Salt-N-Pepa, Slick Rick en LL Cool J. Haar foto’s leggen de muzikanten op een authentieke manier vast en hebben een grote impact gehad op de manier waarop we deze culturen vandaag de dag zien.

Janette Beckman
Punks, Sid Vicious Memorial March, London, 1979 © Janette Beckman

De tentoonstelling is een eerbetoon aan individuen die de sociale en politieke normen van onze samenleving uitdagen, zo fotografeerde Beckman recente bewegingen zoals de Black Lives Matter, anti-Trump-protesten en de vredesdemonstraties voor Gaza. Haar voortdurende inspanningen om subversieven, revolutionairen en provocateurs te documenteren benadrukken het sociaalmaatschappelijke belang van haar oeuvre. Daarnaast zijn in de tentoonstelling werken te zien die Beckman heeft gemaakt voor toonaangevende merken zoals Dior, Kangol en de campagne voor Gucci x Dapper Dan. 

Janette Beckman – Rebels
10 mei t/m 8 sep
Foam
Keizersgracht 609, Amsterdam

Ook nu te zien in Foam: Foam Talent 2024 – 2025

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam