Alain Keler, dagboek van een fotograaf

0
Alain Keler
Het hoofdkwartier van het Russische leger. Grozny, Tsjetsjenië, januari 1995. © Alain Keler

In het Brusselse Géopolis is een bijzonder retrospectief te zien van de Franse fotograaf Alain Keler (1945). Als kind al droomde hij er van de wereld te ontdekken. Via zijn wereldatlas en de radio op zijn nachtkastje maakte hij voor het eerst kennis met andere landen en culturen. Op zijn zestiende maakte Keler zijn eerste foto. In 1975 begon hij te werken voor agentschap Sygma en vanaf dat moment heeft hij bijna alle grote conflicten uit de recente geschiedenis gefotografeerd, van Israël tot Ethiopië, Noord-Ierland en Tsjetsjenië. In 1989 richtte hij samen met andere fotografen een nieuw agentschap op: Odyssey Images, en verlegde hij zijn focus van actualiteit naar lange termijn documentaires. 

Alain Keler
Jeruzalem, Israël 14 juni 1981. © Alain Keler
Roma-dorp. Roemenië, april 2010 © Alain Keler

Inmiddels reist Alain Keler al meer dan veertig jaar de wereld rond om verslag te doen van de belangrijkste gebeurtenissen wereldwijd. Van de oorlog in Libanon en de revolutie in Iran tot de studentenopstand in Peking en de conflicten op de Balkan, altijd met een scherp oog voor de menselijke kant van het verhaal. Begin 2000 maakte hij een intieme serie foto’s van zijn ouders, vlak voor hun overlijden, om herinneringen vast te leggen en het geheugen van zijn familie in beeld te vangen. Ook heeft Keler twee documentaires gemaakt.

Alain Keler, dagboek van een fotograaf
t/m 12 september
Géopolis
Ateliers de Tanneurs
Huidevettersstraat 58-60, Brussel (B)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam