De wereld in kleur. Kleurenfotografie voor 1918

0
Sergej Prokoedin-Gorski
Sergej Prokoedin-Gorski. Paar in traditionele kledij bij Goenib in de Noordelijke Kaukasus, Dagestan, ca. 1910 Driekleurenfotografie met monochrome fotoplaten, digitale kleurenprint 2003 Russische Academie van Wetenschappen, Moskou

In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is momenteel kleurenfotografie te zien van voor 1918. Een groot deel van deze bijzondere beelden is afkomstig uit het enorme archief van Albert Kahn.

De Franse bankier en filantroop Albert Kahn stuurde vanaf 1908 fotografen op pad om volkeren over de hele wereld vast te leggen. Dit kon in kleur, dankzij een nieuw procedé. Met autochromes – glasnegatieven waarop met behulp van aardappelzetmeel kleur kon worden vastgelegd – kreeg de wereld letterlijk kleur. Kahn wilde met de foto’s vooroordelen en angst voor andere culturen wegnemen, en hoopte hiermee de wereldvrede te bevorderen. Die vrede is er nooit gekomen, maar Kahn’s project Les Archives de la Planète resulteerde wel in een enorme collectie van meer dan 72.000 autochromes, gemaakt tussen 1909 en 1931 in 50 landen. Deze unieke historische verzameling is sinds 1986 gehuisvest in het Musée Albert-Kahn in Parijs. Een selectie hiervan is nu voor het eerst in Nederland te zien – in reproductie, want originele autochromes zijn te kwetsbaar om te exposeren. Hiernaast zijn kleurenfoto’s te zien van de Russische fotograaf Sergej Prokoedin-Gorski en Nederlandse fotografen als Bernard Eilers en Jacob Olie jr.
Het Allard Pierson Museum vult de beelden uit het Musée Albert-Kahn aan met autochromes uit het Rijksmuseum Amsterdam, filmmateriaal van EYE en fotoboeken uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

t/m 6 jan te zien in het Allard Pierson Museum, Amsterdam
allardpiersonmuseum.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam