Wright Morris – The Home Place

0
Wright Morris
Wright Morris “Gano” Grain Elevator Kinsley Kansas 1940 © Estate of Wright Morris

De Amerikaanse schrijver Wright Morris (1910-1998) wijdde een korte periode in zijn leven aan fotografie. Voor het eerst is er in Nederland een tentoonstelling met zijn beelden te zien. Wright legde de armoede en het verval in het Amerika van de jaren ’30 en ’40 vast. De verlaten huizen, silo’s, alledaagse interieurs en uitge­storven vlaktes tonen vergankelijkheid en het verstrijken van de tijd. Mensen zijn in zijn beelden afwezig. Wright Morris documenteerde zo het harde bestaan op het Amerikaanse platteland in de nasleep van de economische crisis van de jaren ’30. Zijn foto’s worden vergeleken met die van fotografen Walker Evans en Dorothea Lange die in dezelfde periode fotografeerden.

Morris’ fotografische werk valt niet los te zien van zijn schrijverschap. Hij schreef een aantal beeldromans waarin foto’s en tekst elkaar versterken. Zijn werk is semi-autobiografisch en toont klassieke documentairefotografie naast fictieve verhalen. De boeken The Inhabitants (1946), The Home Place (1948) en Of God’s Country and My People (1968) vormen de rode draad van de tentoonstelling.

Wright Morris – The Home Place
t/m 5 apr
Foam
Keizersgracht 609, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam