Maktak and Gasoline van Ellis Doeven

0
ellis doeven
Foto: ©Ellis Doeven

Toen Ellis Doeven in 2008 voor het eerst naar Point Hope reisde, een klein Inupiaq-dorp in Alaska, was ze meteen verkocht. Het leven in deze afgelegen gemeenschap, dat draait rond de walvisjacht, fascineerde haar en ze begon het te documenteren. Al snel werd ze verliefd op een walvisjager en samen kregen ze een dochter. Jaarlijks reist het gezin af naar Point Hope, waar de natuur het ritme van het leven bepaalt.

De hechte gemeenschap wordt overspoeld door een golf van veranderingen. Het Westerse expansionisme vormt een bedreiging: land wordt veroverd, walvissen worden gevangen, kernafval wordt achtergelaten, olie geclaimd. De titel, Maktak and Gasoline, refereert aan het aromatische mengsel van maktak (Inupiat voor walvisblubber) en benzine die in het dorp hangt. Het is een metafoor voor het oude en het nieuwe, die in Point Hope met elkaar verstrengeld zijn geraakt. De veranderingen in het milieu en in de sociale verhoudingen zullen een heb grote impact op de jongere generaties van de gemeenschap.

 

Ellis Doeven – Maktak and Gasoline

Ellis Doeven Photography

€50,- via ellis@ellisdoeven.com of PhotoQ Bookshop

© Ellis Doeven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam