Fotografie-apps: Light Meter

Mark Moed bespreekt Light Meter voor je smartphone.

0
Light Meter
(c) Light Meter logo

Hoewel elke actuele camera over een ingebouwde belichtingsmeter beschikt kan het toch wel eens handig zijn om een aparte lichtmeter bij de hand te hebben. Zo’n lichtmeter kost echter minimaal 100 euro en daarom is het fijn dat er ook lichtmeet apps voor je smartphone beschikbaar zijn, zoals Light Meter. Hoe presteert deze app? 

Werk je geregeld met een technische of pinholecamera? Zonder lichtmeter kun je de belichting niet precies instellen en steeds je camera meenemen om het licht te meten is ook onhandig. Gelukkig is daar weer die veelzijdige smartphone die je kunt voorzien van een lichtmeet app. Er zijn veel van deze apps verkrijgbaar zoals Light Meter voor Android. 
De app heeft veel mogelijkheden, naast het meten van het licht kun je ook de scherptediepte berekenen door het invoeren van het sensorformaat, de brandpuntsafstand, het diafragma en de ingestelde afstand. Je ziet dan het begin en het eind van het scherpe gebied en ook de hyperfocale stand oftewel de instelafstand met de grootste scherptediepte. 
Ook biedt het een ingebouwde 18% grijskaart die bedoeld lijkt om een lichtmeting (met de lichtmeter van je camera) op uit te voeren. Dat heeft echter weinig zin omdat het scherm van je smartphone niet verandert door invallend licht. Handig is wel dat je de exif-gegevens van opnamen uit kunt lezen. 

Lichtmeting 
Light Meter biedt twee mogelijkheden om het licht te meten. Bij Camera Meter wordt gereflecteerd licht via de cameralens gemeten, en bij Sensor Meter het op het onderwerp vallende licht via de (licht)sensor van je smartphone. Deze sensor bevindt zich meestal aan de beeldzijde. Camera’s gebruiken lichtmeting via gereflecteerd licht waarbij de helderheid van het onderwerp en tegenlicht de meting negatief kunnen beïnvloeden, je moet dan wellicht corrigeren. Bij de meetmethode met opvallend licht houd je de meetcel op de plaats van het onderwerp in de richting van het onderwerp zodat je de hoeveelheid licht nauwkeuriger kunt meten. Conventionele belichtingsmeters hebben daarvoor een wit bolletje dat je voor de meetcel schuift, maar dat ontbreekt op je smartphone.  

Je stelt de gevoeligheid en het diafragma in waarna je de te gebruiken sluitertijd (en de EV-waarde) af kunt lezen. Je kunt op het beeld inzoomen, een spotmeting uitvoeren, een gebruikt grijsfilter invoeren en de gemeten waarde vastzetten. Gemiddeld zijn de metingen van vooral de Camera Meter behoorlijk accuraat, zelfs bij heel weinig licht. Dat scheelt waarschijnlijk per smartphone, zelf gebruikte ik een Huawei Smart P 2019. Merk je dat de meting van jouw smartphone afwijkt dan kun je ook een correctiewaarde instellen. De gratis versie van Light Meter heeft volledige functionaliteit en als de app bevalt kun je door betaling van € 3,59 de advertenties uitschakelen. 

Alternatieven 
Gebruik je een iPhone dan kun je bijvoorbeeld myLightMeter Pro (€ 3,99) proberen, waarvan de laatstgenoemde een prachtige (maar iets minder overzichtelijke) retrovormgeving heeft. Bijzonder zijn ook de apps waarbij je een op je iPhone te monteren diffusor aan kunt schaffen. Bij Luxi (luxiforall.com) betreft het een simpel bolletje (€ 19,95) dat voor de cameralens geklemd wordt. Bij Lumu (lu.mu) gaat het om een echte lichtmeter waarmee je zelfs flitslicht en de kleurtemperatuur kunt meten. Er zijn drie modellen Lite, Power en Pro met pittige verkooprijzen van respectievelijk 249, 399 en 488 dollar. 

Light Meter 
Android 
gratis (advertentievrije versie € 3,59) 

Dit artikel is afkomstig uit Focusmagazine 11 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam