Evgeniy Maloletka winnaar World Press Photo of the Year!

0
Evgeniy Maloletka
World Press Photo of the Year: Evgeniy Maloletka, Associated Press

De Oekraïnse fotograaf Evgeniy Maloletka is de winnaar van de World Press Photo of the Year. Hij wint de prijs met zijn confronterende beeld The Siege Of Mariupol. Met deze foto weet hij het menselijk leed als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne in één aangrijpend beeld te vangen.

De foto toont Iryna Kalinina (32), een gewonde zwangere vrouw, die op 9 maart 2022 uit een kraamkliniek wordt gedragen, die werd beschadigd tijdens een Russische luchtaanval in Mariupol, Oekraïne. Haar baby, genaamd Miron (naar het woord voor ‘vrede’) werd doodgeboren, en een half uur later stierf ook Iryna. Een OVSE-rapport concludeerde dat het ziekenhuis doelbewust door Rusland werd aangevallen, met drie doden en ongeveer 17 gewonden tot gevolg. 

Evgeniy Maloletka
links Joumana El Zein Khoury (directeur World Press Photo) en rechts fotograaf Evgeniy Maloletka.

Toen Russische troepen op 24 februari 2022 Oekraïne binnenvielen, richtten ze zich onmiddellijk op de strategisch belangrijke haven van Mariupol aan de Zee van Azov. Op 20 mei kreeg Rusland de volledige controle over de stad, die was verwoest door beschietingen, en tienduizenden burgers waren gevlucht of gedood. Evgeniy Maloletka was een van de weinige fotografen die de gebeurtenissen in Mariupol op dat moment documenteerde. De jury vond dat zijn verhaal de verschrikkingen van de oorlog voor de burgers duidelijk maakte; zij prees de veerkracht van de fotograaf terwijl hij onder immense druk en dreiging werkte.

Deze foto en alle andere winnende beelden van World Press Photo 2023 zijn vanaf 22 april te zien in de Nieuwe Kerk, Amsterdam.

Lees ook: Amber Bracken wint World Press Photo of the Year 2021!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam