Congo Tales – Told by the People of Mbomo

0
Congo Tales
My Love from the series Congo Tales, 2017 ©️ Pieter Henket, courtesy Kahmann Gallery. Produced by Tales of Us

Tales of Us probeert via culturen van lokale bevolkingsgroepen maatschappelijke bewustwording te creëren. Dit doorlopende multimedia-project wil overbrengen hoe urgent het is dat ’s werelds krachtigste en tegelijk kwetsbaarste ecosystemen, en de mensen voor wie het hun thuis is, beschermd worden.

Hierbij worden de lokale mythologie, legendes en overleveringen, die de basis vormen van culturen van eeuwen vóór onze moderne beschaving, door bekende portretfotografen in scène gezet in de natuurlijke en ecologisch kritieke omgeving waaruit ze zijn voortgekomen. In de tentoonstelling Congo Tales worden verhalen en mythes verteld van bewoners van het Mbomo District in het Congobekken, het grootste tropische regenwoud ter wereld na het Amazonegebied.

Congo Tales
The Last Hug from the series Congo Tales, 2017 ©️ Pieter Henket, courtesy Kahmann Gallery. Produced by Tales of Us

De initiatiefnemers van Tales of Us – producenten Eva Vonk en Stefanie Plattner – nodigden de Nederlandse portretfotograaf Pieter Henket uit om mee te werken aan het project. In de filmische en surrealistische portretten die Henket maakte, komen de magie en mysteries van het vrijwel onbekende, maar voor de wereld zo belangrijke, gebied tot leven. Tientallen kinderen die samen een mbomo (of boa constrictor) vormen; honderd Congolese vrouwen verzameld aan de rand van het woud of mannen die jagen op een mythische vogel. Ze vertellen de verhalen over bovennatuurlijke krachten die leven en dood controleren, initiatierites en natuurwetten die zich onttrekken aan de wetten van mensen.

Er is vijf jaar gewerkt aan de fotoserie. De Congolese kunstenaar en filosoof Steve Regis ‘Kovo’ N’Sondé en auteur Wilfried N’Sondé zetten in totaal 24 geselecteerde verhalen op papier, welke te lezen zijn in het bij het project behorende boek Congo Tales.

Congo Tales – Told by the People of Mbomo
t/m 5 jan 2020
Museum de Fundatie
Blijmarkt 20, Zwolle

Congo Tales
The Woman on the Moon from the series Congo Tales, 2017 ©️ Pieter Henket, courtesy Kahmann Gallery. Produced by Tales of Us

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam