Kijktip: Erwin Olaf – The Legacy van Michiel van Erp

1
Erwin Olaf
Still uit Erwin Olaf – The Legacy

Op maandag 24 juni is bij de NTR op NPO 2 in Het Uur van de Wolf de documentaire Erwin Olaf – The Legacy te zien. Een bijzonder portret van cineast Michiel van Erp.

Fotograaf Erwin Olaf wacht een nieuw hoogtepunt. Eerder dit jaar presenteerde hij zijn werk in een grote overzichtstentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en Fotomuseum. Van 3 juli t/m 22 september volgt het Rijksmuseum met een greep uit zijn beste foto’s; onderdeel van een collectie van 500 foto’s, die Olaf aan het museum heeft overgedragen.

Struggle
Nu zijn kunstenaarschap groots wordt gevierd en zijn nalatenschap verzekerd is, staat Erwin OIaf voor talloze vragen en dilemma’s. Wat is de betekenis van zijn carrière geweest? Is zijn werk van waarde, en is dat in de toekomst ook nog zo? Is zijn kunstenaarschap van nut geweest? En daarmee zijn leven? Heeft hij ertoe gedaan? Juist in dit jaar lijkt Erwin Olaf breekbaarder dan ooit: hij heeft progressieve longemfyseem waardoor hij zuinig met zijn energie moet omgaan. En terwijl zijn moeder op sterven ligt, werkt de kunstenaar in zijn Amsterdamse studio en in Palm Springs (USA) aan nieuwe fotoprojecten, die thematisch aansluiten bij zijn levensfase. De documentaire  gaat over de struggle van een gevierd kunstenaar, die op het toppunt van zijn roem – met pijn in zijn hart – de balans aan het opmaken is van een leven lang hard werken. En wiens oeuvre – precies op het goede moment – voor het nageslacht gewaarborgd blijft.

Erwin Olaf
Still uit Erwin Olaf – The Legacy

Regisseur: Michiel van Erp
Producent: De Familie Film & TV
Uitzending: maandag 24 juni, 20.30 uur bij de NTR op NPO 2

1 REACTIE

  1. In Den Haag ben ik met fotografen geweest die allen in 1961 bij de fotografieschool in Den Haag zijn begonnen in de School voor Fotografie en Fototechniek, met als directeur Tirion! Fijne herinneringen zijn 5 jaar geleden bij de eerste reünie begonnen! Nu spreken we steeds af om met een groepje naar musea te gaan. De school bestaat helaas niet meer en is opgenomen in de Tekenacademie. Ben een fan van Erwin Olaf en bezit zijn boek OWN een stoeptegel formaat! Zijn fotografie houdt ons bezig en kijk graag naar zijn werk! Hoop dat hij ondanks zijn longemfyseem, dan maar in een lager tempo toch lang werk kan maken voor ons! Ben dus zelf ook de jongste niet meer met hartproblemen en vertraagde schildklier, maar mijn fotoclub FC’59 Delftleden hopen dat ik het nog lang vol houd! Nu nog naar Amsterdam, Rijksmuseum, die nu al veel werk van hem hebben aangekocht, geweldig Erwin Olaf, we gaan daar zeker naar kijken! Houdt vol, Erwin! Groetjes Betty Nicolai.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam