Frederik Buyckx: uitdagingen van een fotograaf off the grid

Zijn passie voor fotografie ontstond toen hij al op jonge leeftijd begon te reizen. En nog steeds blijft het rondtrekken voor documentairefotograaf Frederik Buyckx een belangrijk onderdeel van zijn projecten. De Gentenaar zwerft over de wereld, op zoek naar plekken waar mensen nog dicht bij de natuur leven en de kracht van de natuur nog zeer aanwezig is. Dat betekent vaak: geen elektriciteit en internet.

0

Een kleine tien jaar geleden begon Frederik Buyckx als zelfstandig fotograaf. Af en toe doet hij opdrachten voor klanten, meestal binnen- en buitenlandse media, maar zijn werk als documentairefotograaf is zijn hoofdactiviteit. “Voor mijn documentaireprojecten zoek ik onderwerpen die mij persoonlijk boeien. Ik fotografeer het leven zoals het is: ik zet niets in scène en ik grijp niet in. Dat vind ik heel belangrijk. Het kan soms twee à drie jaar kan duren voor een project echt af is.”

©Frederik Buyckx

Focus op natuur
Natuur neemt in zijn werk een prominente plaats in. “In Gent woon en leef ik in de stad, dit is een goede uitvalsbasis voor mij. Maar om de zoveel tijd voel ik de drang om naar een afgelegen gebied te trekken. Ergens waar je de kracht van de natuur nog echt voelt, iets wat ik bij ons heel erg mis.” Momenteel werkt hij aan een project waarvoor hij naar Kirgizië reisde waar hij zich onderdompelde in de lokale cultuur en natuur. Met semi-nomaden trok hij te paard door de bergen. Soms heeft Frederik meerdere weken geen connectie met de buitenwereld. En dat ervaart hij als zeer aangenaam: “Volledig weg van alle externe prikkels. Even terugkomen naar de essentie. In Kirgizië hoef ik mijn verbinding niet uit te zetten, want er is geen connectie.”

©Frederik Buyckx

Off the grid
Wekenlang offline zijn, vaak in ruwe omstandigheden, heeft gevolgen voor zijn workflow en materiaalkeuze. Als Frederik zich opmaakt voor een buitenlands project, probeert hij altijd zo weinig mogelijk materiaal mee te nemen. “Wat camera’s betreft is dit zeer beperkt. Ik neem ook maximaal twee lenzen mee. Waar ik wel een grote voorraad van meeneem, zijn accu’s. En in de zomer ook een mini-zonnepaneel.” Naast de ruwe natuur en de extreme omstandigheden heeft Frederik nog een grote uitdaging. “Fotografie is een uniek medium. Je kunt een foto nooit meer opnieuw maken. Je legt een moment vast, een bepaald licht, een bepaalde gebeurtenis. Soms besef je als fotograaf: Dít is hem. En dan wil je zo snel mogelijk een goede back-up. Ik heb in het verleden wel foto’s verloren, dat is het ergste dat je kunt meemaken.” Daarom zorgt hij altijd voor voldoende back-upopties. Want er kan altijd iets gebeuren: regenachtig weer, vochtigheid, een val, diefstal …

Wekenlang offline zijn, dat is even terugkomen naar de essentie

“Ik probeer altijd zo snel mogelijk te back-uppen”, vertelt Frederik. Dat kan op verschillende manieren. Een eerste back-up is in zijn camera waar hij via een dual kaartslot de opnames op twee SD-kaartjes tegelijk bewaart. Minimaal om de twee dagen zet hij die beelden over op een laptop. “Maar ik laat mijn laptop altijd in de hotelkamer of bij de mensen waar ik verblijf, daar kan dus altijd iets mee gebeuren. Daarom hou ik mijn geheugenkaartjes altijd zo dicht mogelijk bij mij”, zegt Frederik. Als losse back-up heeft Frederik ook nog een robuuste LaCie Rugged in zijn bagage zitten. Die beschikt, net zoals de meeste LaCie-schijven, over de unieke Rescue-service. “Stel dat er toch iets gebeurt met je externe harde schijf of je verwijdert per ongeluk iets, dan kunnen experts van LaCie mijn foto’s terughalen.”

©Frederik Buyckx

DJI Copilot
Sinds kort werkt Frederik ook met de LaCie DJI Copilot om zijn workflow te optimaliseren. ”De LaCie DJI Copilot is voor mij als professionele fotograaf een nieuwe interessante tool. Op mijn volgende reis kan ik bijvoorbeeld geen laptop meenemen. En dan is de DJI Copilot echt ideaal. Ik kan er mijn geheugenkaartjes meteen op offloaden en via mijn smartphone kan ik al even naar de beelden kijken en een eerste selectie maken.”

Verwerken en bewerken
In tegenstelling tot veel andere fotografen is Frederik Buyckx geen veelschieter. “Ik neem niet elke dag 10 goede foto’s. Ik ben heel selectief. Dat is een bewuste keuze.” Daardoor heeft hij na drie weken onderweg ongeveer 300 GB aan raw-bestanden. “Ik probeer tijdens een reis al om de zoveel tijd een preselectie te maken. Anders moet ik thuis duizenden beelden bekijken, beoordelen en selecteren.”
Na thuiskomt is hij het soort fotograaf dat zijn foto’s bewust weinig bewerkt. Meestal alleen wat contrastaanpassingen om een beeld nog beter tot haar recht te doen komen. Vooral het selecteren, het herbekijken van de foto’s en ze samen plaatsen neemt veel tijd in beslag. “Dan vertrouw ik op een LaCie 2big Dock. Het zijn immers zware bestanden en de 2big Dock verwerkt ze snel, dus ik kan sneller vergelijken. Bovendien ben ik fan van het ingebouwde RAID-systeem, dat mijn foto’s tegelijkertijd niet één, maar twee keer opslaat op verschillende schijven. Als er eentje kapot zou gaan, heb je nog altijd de back-up op de andere. Daarenboven is de inbegrepen Data Rescue Service bij LaCie apparaten een extra zekerheid. Als het noodlot zou toeslaan heb je nog een mogelijkheid om je gegevens toch terug te krijgen.”

www.frederikbuyckx.com
www.lacie.com

Frederik Buyckx
©Frederik Buyckx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam