Alex Prager – overzichtstentoonstelling Silver Lake Drive

0
Desiree, from the series The Big Valley, 2008© Alex Prager. Courtesy Alex Prager Studio and Lehmann Maupin, New York, Hong Kong and Seoul.

Alex Prager combineert mode, kunst en populaire cultuur door middel van fotografie en film. In deze omvangrijke tentoonstelling in Foam zijn vanaf 14 juni fotoseries en videowerken van de afgelopen tien jaar te zien.

De hevig gestileerde beelden doen denken aan stills uit oude Hollywoodfilms, waarin niets aan het toeval is overgelaten – van de make-up en de houding van het model, tot het verzadigde kleurgebruik. De foto’s van Alex Prager kunnen gezien worden als single frame narratives waarbinnen zich een raadselachtig verhaal ontvouwt. Dit in tegenstelling tot de films waarin een duidelijke verhaallijn vaak ontbreekt. Los Angeles, de woonplaats van Prager, is inspiratiebron en decor voor veel van haar werk. Hierin gebruikt ze stijlelementen uit vroege filmische genres als film noir, thriller, melodrama en crime fiction. Vrouwen hebben veelal de hoofdrol. De vlekkeloze perfectie van hun gestileerde schoonheid is even verleidelijk als beangstigend. De films en foto’s waarin zij figureren bezitten dikwijls een duistere ondertoon – variërend van sluimerende angst tot sporen van geweld en rampspoed. 

Crowd #1 (Stan Douglas), from the series Long Week-End, 2010 © Alex Prager. Courtesy Alex Prager Studio and Lehmann Maupin, New York, Hong Kong and Seoul.

Films
Aan de beelden gaat een gigantische productie vooraf. Zo beschikte zij voor de film Face in the Crowd (2013) over een team van 150 man, 350 figuranten en een verzameling props die de kunstenaar gedurende twaalf jaar bij elkaar bracht. De meeste recente film van Alex Prager, La Grande Sortie, bestaat uit foto’s en filmbeelden gemaakt tegen het decor van de Opera Bastille in Parijs. De serie voert de kijker mee in de emotionele stadia die een prima ballerina (Emilie Cozette) doormaakt tijdens haar dansuitvoering – van emotionele bewogenheid tot blinde paniek. De film vormt het sluitstuk van de overzichtstentoonstelling en is een ode aan de even banale als fantastische verhoogde werkelijkheid die zowel film als theater kunnen bieden.

Rita from the series Week-End, 2009 © Alex Prager. Courtesy Alex Prager Studio and Lehmann Maupin, New York, Hong Kong and Seoul.

Alex Prager – Silver Lake Drive
14 jun t/m 4 sep
Foam
Keizersgracht 609, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam