Malibu by William Rutten

Topfotograaf William Rutten krijgt zo’n beetje alle binnen- en buitenlandse sterren voor zijn camera. In deze rubriek vertelt hij elke maand het verhaal achter een van zijn foto’s.

0
William Rutten
Malibu 2019 © William Rutten

Veel fotografen zullen het wel herkennen: de ultieme zoektocht naar een kleinere extra camera. Ik heb 32 jaar lang van die compacte camera’s gekocht, want je hebt niet altijd zin om zo’n groot ding mee te zeulen. Of je wil er gewoon een extra in je tas, voor die momenten dat zo’n kleintje even beter uitkomt. Ik heb ze allemaal nog; stuk voor stuk ver-dwenen ze weer ‘op de plank’, want ze gaven niet het gewenste resultaat. Vaak onscherp, niet lichtgevoelig genoeg, te vaak overbe­licht, ingebouwde flits te fel… enzovoort, enzovoort. Maar ik gaf nooit op, en zodoende heb ik een klein camerakerkhof van wel 25 stuks, met alle merken die je maar kunt bedenken.

Toen Leica met de Q-camera kwam, vond ik het meteen een leuk ding om te zien. Maar het prijskaartje mocht er ook wezen, dus liet ik mij niet meteen verleiden tot de aanschaf ervan. Inmiddels gebruikte ik steeds vaker mijn iPhone voor de leuke dingen die ik onderweg tegenkwam – maar vond het wel jammer als daar eens momenten bijzaten die ik toch liever met een camera had vastgelegd. Bij de opening van World Press Photo 2018 kwam ik collega-fotograaf Frank Verbeek tegen. Vol enthousiasme vertelde hij me over zijn kleine Leica Q en de resultaten die hij daarmee kreeg. Wederom werd ik getrig­gerd: zou dit dan toch die langgezochte camera zijn? Ook collega Jerry Lampen is een fan. Toen ik zei: “Het is zonde om nu te kopen, want hij is al een paar jaar oud en er komt vast binnen een jaar een nieuwe”, antwoordde hij: “Wat zonde is, is dat je hem niet al hebt; elke dag zonder de Leica Q is een gemiste kans voor jezelf!” Het zette mij aan het denken, maar mijn verstand zei: “Heb gewoon nog even geduld”. En dat geduld werd beloond. Echt, drie weken nadat Jerry tegen mij had gezegd geen dag langer te wachten met kopen, popte op mijn Instagram een foto op, de nieuwe Leica Q-P! Ik wachtte geen seconde en belde de Leica Store in Amsterdam om eens te informeren of hij er al was. Een dag later stond ik in de winkel en had als eerste klant in Neder­land het nieuwe toestel in mijn handen. Dat voelde meteen vertrouwd: ‘zwaar’, robuust, duurzaam, geen plastic; echt een camera voor fotografen! Binnen een kwartier stond ik buiten met ‘goud’ in een tasje. Deze ging mee naar mijn trip in de USA, een paar weken later!

Leica Q-P
Ik heb nu twee weken lang elke dag met deze camera om mijn nek gelopen; elk moment gevangen dat ik wilde, in verschillende licht-omstandigheden. En ik moet zeggen, deze had ik 32 jaar geleden heel graag willen hebben. De scherpte, de kleuren, de snelheid, echt alles waar ik van droomde zit in dit kleine monster. De ideale reiscamera voor als je niet op wilt vallen. Deze foto maakte ik in het rampgebied van Malibu, Californië, waar eind 2018 vreselijke branden woedden. De branden verwoestten duizenden hectaren natuurgebied en honderden ‘miljoenen-villa’s’. Ik wilde met eigen ogen zien hoe deze brand een van de mooiste plekjes van Californië bijna totaal verwoestte. Met een grote camera had ik daar niet als ‘ramptoerist’ durven staan, maar met de kleine Leica voelde het wat makkelijker. Hele bossen met alleen maar verbrande bomen, volledige prachtige stukken natuur weggevaagd, tot aan de kust; waar alleen nog wat zwart geblakerde palmbomen als stille getuigen overeind stonden. En vlak voor de kust zag ik dit veelzeggende bord – iets wat al die mensen waarschijnlijk meerdere malen dachten in de dagen dat de brand steeds meer terrein won. Een simpel verkeersbord dat op elke hoek van de straat staat, maar ineens het symbool werd voor deze vreselijke brand. De brand stopte uiteindelijk, dankzij het bizar knappe optreden van de plaatselijke brand­weer, die zelfs leger-helicopters inzette. Dit bord zal uiteindelijk worden vervangen door een vers, niet-verbrand exemplaar. Maar niet voordat mijn Leica Q-P camera het heeft vastgelegd voor het nageslacht. Scherp, mooi van contrast en kleur! Een nieuw vriendje, dat mij opnieuw laat genieten van het mooiste vak van de wereld: fotografie! Want met elke nieuwe camera leer je ook weer een beetje opnieuw fotograferen. www.facebook.com/williamruttenphotography

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam