Sigma F1.4/40 mm DG HSM Art: bijzonder brandpunt

Dat de Sigma Art-objectieven hoogwaardig zijn, wordt wel bewezen door de wereldwijd lovende pers en de regelmatig terugkerende Awards. Nu is er op basis van de Cine T1,5/ 40 mm een Sigma F1.4/40 mm DG HSM Art-lens voor fotografische toepassingen uitgebracht. Is deze brandpuntsafstand zinvol?

0
Sigma F1.4/40 mm DG HSSM Art

Met een lengte van 131 mm en een gewicht van 1200 gram kun je niet echt spreken van een groothoekig standaardlensje. Zeker niet, als je hem naast de slechts 130 gram wegende Canon EF F2,8/40 mm STM pancake zet. Maar in combinatie met een grote spiegelreflex zoals de Canon EOS 5 DS, de gebruikte testcamera, is de balans goed. Toch werden veel testopnames vanaf een degelijk statief gemaakt. Camera noch lens hebben beeldstabilisatie en elke geringste trilling vernietigt de spatscherpe
detaillering genadeloos. De forse scherpstelring maakt handmatig scherpstellen prima mogelijk.

Er werd zowel in jpeg als raw (CR2) opgenomen: in eerstgenoemd formaat kan dit model profiteren van de Canon Lens-correctieprofielen in het cameramenu. Je ziet dan goed dat de vignettering op de volle lensopening verdwijnt zodat de opname als een lichter en egaal helder beeld uit de verf komt. Andere verschillen zijn er feitelijk niet wanneer je het lenscorrectiesysteem aan of uit zet. Het objectief is eenvoudig maar spatwaterdicht uitgevoerd met een afstandsvenster en AF/M-schuif. De Sigma F1.4/40 mm DG HSM Art wordt geleverd met een doelmatige kunststof vergrendelbare (!) zonnekap voor € 1.249,-. De Nikon-uitvoering heeft een E-diafragma.

Ook verticale opnames komen aannemelijk in perspectief over.

Opbouw
De lensopbouw met 16 lenzen in 12 groepen bevat drie FLD- (kunstmatig fluoriet) en drie SLD-lenzen. Deze corrigeren alle vormen van chromatische aberratie. Asferische lenzen brengen de tonvormige vertekening terug tot minder dan 1%, opvallend goed! Coma komt niet voor zodat lichtpunten hun vaste vorm behouden. Andere fouten vielen ook niet op en weergave op 100% ziet er gede­tailleerd en vol uit, mede te danken aan de Canon-sensor en -software. De autofocus was snel genoeg om een ruiter te paard op  ongeveer 15 meter afstand in galop goed te kunnen volgen: scherp in de Servo-modus. Voor filmen is dit resultaat ook prima; de lens is overigens al voorbereid op de komende 8K-resolutie. Hoewel een 40 mm lens niet de meest aangewezen lens lijkt voor portretten, is hij (onder meer) wel prima voor het maken van groepsfoto’s. Daarom is het fijn dat de bokeh fraai is.

Geen overstraling bij fel tegenlicht.

Beeldkwaliteit
We roemden al de afbeeldingskwaliteiten. De resolutie is op F2,8 in de uiterste hoeken even hoog als die in het beeldcentrum, en dat is bijzonder. Omdat ik er een F1,4/35 mm Art en F1,4/50 mm Art naast heb laten mee-lopen, kon ik vaststellen dat deze 40 mm lens toch wel excelleert. Ook viel me op, hoe de beeldhoek van 57° horizontaal prettig harmonieert met onze waarneming. Vroeger werd de 40 mm als standaard brandpunt veel vaker benut, zie het artikel Goed Glas in deze uitgave. Toepassingen vind je in alle vormen van documentaire-fotografie, waaronder straatfotografie. De beeldhoek is op zich niet spectaculair te noemen, laat staan magisch. De aandacht gaat mede daardoor sterk uit naar de inhoud. Werk je een langere tijd met 35, 40 en 50 mm objectieven dan gaat de aandacht toch steeds vaker uit naar die 40 mm, is mijn ervaring althans.

Landschapsopnames profiteren van meer nuances (bovenaan en onderin gecropt beeld).

Conclusie
De Sigma F1.4/40 mm DG HSM Art biedt een fenomenale beeldkwaliteit. Wat opviel, is, dat met goed belichte raw-opnames ook heel subtiele tinten in neveligheid en achtergrond-onscherpte behouden blijven. Schaduwen bevatten veel informatie; een compliment aan deze Sigma Art-lens. De frontlens is gecoat tegen vocht- en vuilaanhechting en de effectieve antire­flectiecoating liet slechts heel sporadisch lichtreflecties van de zon door. De verhou­ding tussen prijs (€ 1.249,-) en beeldkwa­liteit is uitstekend maar het is wel jammer dat er geen beeldstabilisatie is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam