ERWIN OLAF – Groots overzicht in Den Haag

Erwin Olaf's zestigste verjaardag wordt onder meer gevierd met een grote dubbeltentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag. Een groots eerbetoon aan één van Nederlands beroemdste fotografen.

0
Erwin Olaf
Hope, The Hallway. 2005 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery

In het Fotomuseum Den Haag ligt de nadruk op Erwin Olafs liefde voor het ambacht en op de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Ook laat de fotograaf hier foto’s zien van fotografen die een cruciale inspiratiebron voor hem vormden.

Gemeentemuseum Den Haag toont het vrije werk van Olaf, vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder vertoonde serie Palm Springs. Deze serie maakte hij in het najaar van 2018 in Palm Springs (VS) en vormt een drieluik met de series Berlijn (2012) en Shanghai (2017). In deze series draait alles om steden in verandering. Berlijn werd gemaakt in 2012, een periode waarin donkere wolken zich boven Europa samenpakten. Olaf toont hier zijn zorgen over de ontwikkelingen omtrent de vrijheid van meningsuiting, de democratie en de overdracht van de macht van de oudere generatie aan een nieuwe generatie. Shanghai is een hypermoderne metropool met 24 miljoen inwoners in China. Hier ging Olaf op zoek naar wat er gebeurt met een individu in een dergelijke omgeving. In Palm Springs richt Olaf zich ook op de actualiteit, zo is een van de belangrijke thema’s klimaatverandering. Tegelijkertijd dringen er herinneringen aan het Amerika van de jaren ’60 in de beelden op. In een prachtige serie van portretten, landschappen, stillevens en filmische scenes refereert hij aan thema’s als tienerzwangerschappen, discriminatie, religieuze misstanden en polarisatie. Het is voor het eerst dat Olaf ook landschappen toevoegt aan zijn werk. Met deze serie vertelt Olaf het verhaal van de mens die zich terugtrekt in gated communities, terwijl de realiteit doordringt in het paradijs dat we zo graag willen behouden.

Erwin Oaf
Palm Springs, The Family Visit, Portrait #1 (The Niece), 2018, digitale C-print © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery.

Rondleiding en lezing
Op 31 maart wordt er om 11 uur en om 15 uur een rondleiding gegeven in het Gemeentemuseum, waarbij je nog meer te weten komt over het werk van Erwin Olaf.
Diezelfde middag geeft conservator Wim van Sinderen om 14.30 een lezing over beide tentoonstellingen, die hij in nauwe samenwerking met Olaf maakte. Hij vertelt zijn persoonlijke verhaal over de totstandkoming van deze dubbeltentoonstelling. Meer informatie op de website van Gemeentemuseum Den Haag.

Erwin Olaf
16 feb t/m 12 mei
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam