De Jodenvervolging in foto’s Nederland 1940 – 1945

0
jodenvervolging
Een razzia op joden door de Ordnungspolizei gefotografeerd vanuit een woonhuis op de Geldersekade in Amsterdam. Foto: H.J. Wijnne, Anne Frank Stichting, 26 mei 1943

In het Nationaal Holocaust Museum i.o. is momenteel de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 te zien. Het is de eerste grote tentoonstelling waarin de visuele geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt getoond.

Nederland had van de bezette West-Europese landen relatief het grootste aantal joodse slachtoffers. In totaal hebben hier 104.000 van de ongeveer 140.000 joden de Holocaust niet overleefd (75%) – de meesten van hen werden vermoord in de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s. Tijdens het geleidelijke proces van concentratie en isolatie naar deportatie leefden veel joden tussen hoop en vrees. De moord op de in Nederland woonachtige joden begon in juli 1942, toen de eerste transporten naar het vernietigingskamp Auschwitz plaatsvonden.

jodenvervolging
Ralph Polak en Miep Krant lopen schijnbaar onbekommerd over de Dam in Amsterdam. De verplichte Jodenster op hun jassen staat symbool voor de permanente dreiging. Foto: januari 1943 – collectie JHM

Een groot aantal foto’s is tijdens de oorlog gemaakt door professionele fotografen, meestal in opdracht van Duitse instanties voor gebruik als propaganda. Maar er waren ook talloze amateurs, die de vervolging en de deportatie van de joden fotografeerden. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) beheert veruit de grootste fotocollectie over dit thema en deed uitgebreid onderzoek naar de visuele geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Zij raadpleegden talloze archieven in binnen- en buitenland; wat leidde tot de ontdekking van vele nog onbekende foto’s.

De beelden in de tentoonstelling laten op indringende en confronterende wijze de gevolgen van de anti-joodse maatregelen in bezet Nederland zien. Ze getuigen van het genadeloze optreden van de Duitse bezetter, de medewerking van Nederlanders aan de deportaties, maar ook van de hulp aan onderduikers en van het dagelijkse joodse leven tijdens de bezetting. Ook is er aandacht voor de naoorlogse opvang van de weinige overlevenden uit de kampen en degenen die terugkeerden uit de onderduik.

De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945
t/m 6 okt
Nationaal Holocaust Museum i.o.h
Plantage Middenlaan 27
www.jck.nl

De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945
René Kok en Erik Somers
WBooks
€ 29.95 (na 5 okt € 34,95)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam