Olympus introduceert de OM-D E-M1X

Op de afgelopen Photokina stelde Olympus geen nieuwe camera’s of objectieven voor. We kregen wel te horen dat Olympus in het begin van 2019 een belangrijke aankondiging zou doen. En de Japanse cameramaker houdt woord: op 23 januari stelde Olympus de OM-D E-M1X voor.

0

Deze spiegelloze systeemcamera wordt de krachtigste in het assortiment. Hij krijgt een nieuwe Live MOS-sensor in (Micro)Four Thirds-formaat, met een resolutie van 20,4 miljoen pixels. Twee snelle TruPicVIII beeldprocessoren leveren de rekenkracht die nodig is om 18 opnames per seconde met AF/AE-tracking te maken en om te filmen in het ultrahoge Cinema 4K (C4K, 4096 x 2160) -filmformaat. In Full HD-resolutie zijn slow motion opnames met 120 fps mogelijk.

AF

Met AF-vergrendeling kan de E-M1X serieopnamen met een maximum van 60 beelden per seconde maken. Net zoals de OM-D E-M1 Mark II biedt de nieuwkomer de Pro Capture-modus: deze legt met terugwerkende kracht tot 35 beelden vast op het moment dat de ontspanknop wordt ingedrukt. De ingebouwde beeldstabilisatie laat de sensor bewegen om bewegingsonscherpte te voorkomen, en biedt volgens Olympus een winst van niet minder dan 7,5 stops! Het autofocussysteem is volledig nieuw ontwikkeld, het biedt 123 AF-punten en een intelligente onderwerpdetectie om onderwerpen automatisch te volgen.

Bescherming

Zoals je mag verwachten van een camera die bedoeld is voor natuur-, documentaire- en sportfotografen, zit de E-M1X in een stofvrije, spatwaterdichte en vriesbestendige behuizing. De camera heeft een ingebouwde GPS, een temperatuursensor, een manometer en een kompas. Hij heeft een ingebouwde verticale grip met plaats voor twee accu’s en twee UHS II SD-kaartsleuven. Het sensorstofreductiesysteem is voorzien van een verbeterd Super Sonic Wave Filter (SSWF) dat 30.000 keer per seconde trilt, waardoor de kans op stof of vuil op de sensor met een factor 10 wordt verminderd. De sluiter heeft een hoge levensduur van maar liefst 400.000 opnames. De OM-D E-M1X body zal vanaf eind februari beschikbaar zijn voor een verkoopprijs van €2.999,-

Software

Tegelijkertijd met de E-M1X lanceert Olympus nieuwe beeldbewerkingssoftware, een nieuwe systeemflitser en draadloze commanders. Met de Olympus Workspace-bewerkingssoftware kun je met een Olympus-camera gemaakte beelden bekijken en bewerken.

systeemflitser

De FL-700WR is een krachtige systeemflitser  met een richtgetal van 42 (bij ISO 100) die draadloos aangestuurd kan worden. Hij kan worden gebruikt als een commander of als flitser met ingebouwde ontvanger. Bij gebruik als een commander kan hij verbinding maken met drie groepen en een onbeperkt aantal flitsers. Functies zoals High Res Shot, Focus Stacking en Focus Bracketing, die men vindt op de modellen OM-D E-M1X en OM-D E-M1 Mark II, kunnen worden gebruikt met deze flitser. Dankzij de stofvrije, spatwaterdichte en vriesbestendige afwerking kun je hem ook in extreme omstandigheden gebruiken. Via de draadloze commander FC-WR en de draadloze ontvanger FR-WR kunnen ook andere Olympus-flitsers opgenomen worden in dit radiogestuurde systeem.

Het volledige flitssysteem is vanaf eind februari beschikbaar voor de volgende verkoopprijzen: € 349,- (FL-700WR flitser), € 299,- (draadloze commander FC-WR) en € 199,-(draadloze ontvanger FR-WR).
www.olympus.eu

Aanvulling van de redactie
Op 23 januari organiseerde Olympus een persreis naar Hamburg waar wij de OM-D E-M1X alvast van dichtbij konden bekijken en een paar testfoto’s mee konden maken. Het weer was vrij somber, maar in de haven van Hamburg hebben we toch een paar beelden kunnen maken. Het viel ons direct op dat de camera heel intuïtief werkt. Wij hebben ons laten vertellen dat de besturingselementen ontwikkeld zijn in nauwe samenwerking met de medische tak van Olympus. Er is gebruik gemaakt van de kennis voor de ontwikkeling van medische apparaten en -gereedschap, die door artsen natuurlijk blindelings gebruikt moeten kunnen worden. Dat klinkt ons logisch in de oren en hopen binnenkort een testmodel op de redactie te krijgen voor een uitvoerige test in Focus.
(foto’s Hamburg: Roos Schouw)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam