Veelzijdig teleobjectief met indrukwekkend bereik

0
Sigma 60-600 mm

De Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports is een veelzijdig teleobjectief met een indrukwekkend 10x zoombereik.
Op photokina 2018 kondigde Sigma vijf nieuwe objectieven aan. Het meest verrassende daarvan was deze 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports, met een erg interessant bereik voor natuurfotografie, sportfotografie en airshows – om er maar een paar te noemen.
Voor die toepassingen had Sigma natuurlijk al de 150-600mm DG OS HSM Sports, die ook al een fraai zoombereik geeft. Maar de extra millimeters aan groothoekzijde kunnen wel degelijk het verschil maken: wanneer de actie op het sportterrein zich dicht bij de fotograaf afspeelt, of wanneer een dier dicht bij de schuilhut komt. Om van objectief te wisselen is er meestal geen tijd, en twee camera’s met twee objectieven meenemen is financieel en praktisch niet altijd haalbaar. Dat verklaart ook de populariteit van de voorganger van dit nieuwe objectief, de 50-500mm F4-6.3 die Sigma sinds 2001 in zijn gamma had, en die het koosnaampje ‘Bigma’ kreeg.

Sigma
Een illustratie van het enorme zoombereik van de Sigma 60-600mm

SigmaBouw
Het forse objectief is 27 cm lang en heeft een diameter van 12 cm. Bij het inzoomen schuift de binnenste lenscilinder naar voren zodat het objectief nog langer wordt. Het gewicht van 2,7 kg is aanzienlijk, maar toch is de nieuwkomer lichter dan de Sigma 150-600mm F5-6.3. Om het gewicht laag te houden koos Sigma voor materialen zoals magnesium, CRFG (met koolstofvezel versterkte kunststof) en TSC (Thermally Stable Composite, een kunststofmateriaal met dezelfde thermische expansie als aluminium). Zoals elk objectief in de Sports-lijn is het stof- en spatwaterdicht afgewerkt. Het voorste lenselement is voorzien van een water- en olieafstotende coating. Een zonnekap, beschermhoes voor de zonnekap, draagriem en zachte draagtas zijn meegelever. Op de voorste schroefdraad passen filters met een diameter van 105 mm.
Het objectief is uit de hand bruikbaar, maar omwille van het hoge gewicht is een monopod of een statief toch een aanrader als je langdurig wil fotograferen. Daartoe heeft het een Arca-Swiss compatibele statiefgondel (niet verwijderbaar) met een 1/4 inch en een 3/8 inch schroefaansluiting. De statiefgondel zit aan een niet-verwijderbare ring die toelaat om de camera te roteren; klikstops geven daarbij aan telkens je 90 graden roteert.
De optische formule bestaat uit liefst 25 lenselementen in 19 groepen. Daarbij zijn drie 3 FLD (“F” Low Dispersion) glaselementen en een SLD (Special Low Dispersion) glaselement voor de correctie van chromatische aberratie. De ingebouwde beeldstabilisatie (OS) levert volgens Sigma een winst van 4 stops.

Sigma 60-600mm
De chromatische aberratie (groene en paarse randjes rond de toren) kun je in nabewerking eenvoudig corrigeren.

Bediening
Aan de voorzijde van de 60-600mm zit een brede zoomring met ernaast markeringen voor de brandpuntsafstanden (60, 70, 80, 100, 120,150, 200, 250, 300 40 en 600 mm). Om door het volledige zoombereik te gaan draai je deze ring 120 graden. De zoomring draait soepel maar is niet te los, zodat het risico op onbedoeld in- of uitzoomen miniem blijft. Via de zoomlock-schakelaar kan je de lens bovendien vastzetten op elk van de gemarkeerde brandpuntsafstanden.
Het objectief bevat ook een scherpstelring. Via een schakelaar wissel je tussen autofocus, manuele focus en autofocus met manuele aanpassing. De focusbegrenzer laat de autofocus werken op het gehele bereik, tussen 6 meter en oneindig, of tussen de kortste scherpstelafstand en 6 meter. De kortste scherpstelafstand varieert trouwens met de brandpuntsafstand, en gaat van 60 cm (brandpuntsafstand 60 mm) tot 260 cm (brandpuntsafstand 600mm).
De OS-schakelaar biedt de keuze uit normale beeldstabilisatie beeldstabilisatie tijdens panning, en geen beeldstabilisatie. Er is ook een Custom Mode schakelaar om eigen instellingen voor autofocus en beeldstabilisatie op te roepen; om deze instellingen aan te maken is het apart aan te schaffen Sigma USB Dock nodig.

Sigma 60-600
De autofocus werkt snel en stil.

Prestaties
Ik heb het objectief getest met een Canon EOS 6D Mark II full-framecamera. Die combinatie van camera en objectief bood een betrouwbare autofocus die nooit moest ‘jagen’ op zoek naar een scherpstelpunt, ook niet in minder goede lichtomstandigheden. Dankzij de HSM (Hyper Sonic Motor) gebeurt het scherpstellen ook stil.
De scherpte bij maximaal diafragma is goed over het hele zoombereik, zowel in beeldmidden als in de hoeken. De scherpte verbetert door het diafragma een stop kleiner te maken, maar dan ben je in het verre telebereik al op F8 of kleiner aan het werken, waardoor de gevoeligheid de hoogte in moet. Eveneens bij de grootste diafragma’s is er sterke vignettering aan beide uitersten van het zoombereik. Ten tijde van mijn test was er nog geen Adobe lensprofiel om deze vignettering automatisch te corrigeren, maar met één schuifregelaar in Lightroom was ze weggewerkt. Ik merkte ook chromatische aberratie (magenta en groene lijnen op de grens tussen donkere en heldere delen), ook deze laat zich in Lightroom snel corrigeren. Op 60 mm is er lichte tonvervorming, in de langere brandpuntsafstanden is er geen vervorming.

Sigma
Het objectief is ook uit de hand bruikbaar, bijvoorbeeld tijdens een wandeling tussen ringstaartmaki’s.

Conclusie
De nieuwe Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports is een unieke lens – ze breidt als het ware het bereik van de bestaande Sigma 150-600 telezoom uit tot 60 mm. Daardoor biedt ze ondermeer sport- en natuurfotografen meer flexibiliteit in het volgen van onderwerpen die de camera dicht naderen. Ondanks het grote zoombereik blijft het gewicht binnen de perken waardoor de lens ook uit de hand bruikbaar is.
Inzake optische prestaties stelt het objectief absoluut niet teleur; ook op open diafragma rijg je behoorlijk scherpe resultaten. Het kan wel niet tippen aan de prestaties van de Art-objectieven van Sigma, die ook bij maximaal diafragma al uitzonderlijk scherp zijn. Een telezoom met echte Art-prestaties zou veel duurder zijn dan deze 60-600mm, die binnen het bereik van een gedreven amateur ligt. Het enige echt storende optische probleem is de duidelijke vignettering, die je in nabewerking gelukkig makkelijk kunt corrigeren.

Sigma.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam