Beeldbewerking: DxO PhotoLab 1.2 – Uitstekende raw-ontwikkelaar

DxO PhotoLab 1.2 is een nieuw programma om raw-bestanden te ontwikkelen. Hoewel, nieuw: het bouwt voort op de fundamenten van het gewaardeerde DxO OpticsPro, en voegt toe wat in OpticsPro ontbrak: de mogelijkheid om lokale beeldaanpassingen uit te voeren. Hoe bevalt dit raw-ontwikkelprogramma?
tekst en beeld: Erik Derycke

0
DxO Photolab

Het Franse bedrijf DxO is al jaren bekend om softwarepakketten als DxO OpticsPro (raw-bewerking), FilmPack (filmsimulaties) en ViewPoint (perspectiefcorrecties). In 2015 bracht het de DxO One uit, een cameramodule die vastklikt op een iPhone. Daar zat blijkbaar niemand op te wachten, want het werd een flop die DxO op de rand van het faillissement bracht. DxO heeft lessen uit dat mislukte avontuur getrokken en concentreert zich voortaan weer volop op software. Het eerste nieuwe product is DxO PhotoLab 1.2, een softwarepakket om raw-bestanden te ontwikkelen. Het is de opvolger van DxO OpticsPro, dat van de markt verdwijnt. Het hart van PhotoLab is een databank met profielen van camera’s en objectieven.

Profielen voor camera en lens
Wanneer je een foto opent in DxO PhotoLab 1.2, wordt het juiste profiel voor de gebruikte combinatie van camera en objectief indien nodig eerst gedownload. Aan de hand van dat profiel wordt dan automatisch al een reeks correcties toegepast, bijvoorbeeld om vervorming en vignettering te corrigeren. In het rechterpaneel vind je een hele reeks hulpmiddelen om het raw-bestand vervolgens te ‘ontwikkelen’; van witbalansregeling, aanpassingen van belichting en kleur, ruisonderdrukking tot verscherping. Wie vaak met hoge ISO-waarden fotografeert, moet zeker de Elite-versie met de Prime-ruisonderdrukking proberen; deze levert een betere balans tussen ruisverwijdering en scherpte dan de standaard HQ Fast-ruisonderdrukking in de goedkopere Essential-versie.

Presets
DxO PhotoLab 1.2 mist ook hulpmiddelen om perspectiefcorrecties uit te voeren; hiervoor is DxO ViewPoint (€ 79,-) nodig. Voor wie graag met ontwikkelpresets werkt, biedt PhotoLab keuze uit enkele tientallen. Via de Preset Editor kun je deze aanpassen en als nieuwe presets opslaan. In tegenstelling tot de grote concurrent Adobe Lightroom bevat PhotoLab geen bibliotheekmodule die je foto’s indexeert. Via het Organize-paneel navigeer je naar de map op je harde schijf waar de foto’s staan; je selecteert daar de foto die je wilt bewerken en opent die in het Customize-paneel.

Lokaal bewerken
In OpticsPro kon je alleen globale bewerkingen doen: de aanpassingen werden op de hele foto uitgevoerd. DxO PhotoLab 1.2 laat toe om ook aanpassingen te doen op een deel van de foto. Het bevat daartoe de handige controlepunt-technologie die ontwikkeld werd door Nik Software die DxO in 2017 overnam van Google (zie kader). Om een lokale aanpassing te doen, klik je op het deel van de foto dat je wilt bewerken om een controlepunt te plaatsen. Er verschijnt dan een cirkel waarvan je de diameter kunt aanpassen. Binnen die cirkel selecteert de software delen met vergelijkbare helderheid en kleuren, en maakt daar een masker mee. Via een reeks verticale schuifregelaars kun je onder meer belichting, contrast, helderheid, kleurverzadiging, witbalans en scherpte voor het geselecteerde deel wijzigen. Het masker zorgt ervoor dat de aanpassingen alleen op het geselecteerde deel worden toegepast.

Ook klassieke methodes
Controlepunten zijn niet altijd de snelste manier om een lokale aanpassing te doen. Daarom bevat DxO PhotoLab 1.2 ook meer klassieke manieren om selecties te maken. Je kunt met een penseel over een deel van de foto schilderen, een verloopfilter plaatsen (bijvoorbeeld om de lucht dan wel de voorgrond van een landschapsfoto te bewerken), of PhotoLab een object laten selecteren. Met een gummetje kun je delen uit een selectie verwijderen.

Conclusie
Als raw-bewerker doet DxO PhotoLab 1.2 het uitstekend. De automatische correcties bieden meestal al een zeer toonbaar resultaat, dat je via globale of lokale aanpassingen volledig naar je hand kunt zetten. Omdat het geen catalogusmodule bevat, is PhotoLab geen volwaardig alternatief voor Lightroom. Maar in tegenstelling tot Lightroom is het wel met een gewone licentie te koop in plaats van met een abonnement. Zoals alle software van DxO is het gedurende dertig dagen gratis uit te proberen.

DxO PhotoLab 1.2
Essential: € 129,-; Elite: € 199,-
www.dxo.com

Nik Collection 2018
In 2012 nam Google het Duitse bedrijf Nik Software over. Nik maakte onder meer de Nik Collection, een reeks plug-ins voor Photoshop en Lightroom om beelden te bewerken en effecten toe te voegen. Een technisch hoogstandje daarin is de U Point-technologie, een handige manier om snel een deel van een foto te selecteren voor bewerking. Google bleek echter vooral geïnteresseerd in de mobiele apps zoals Snapseed, en de Nik Collection kwijnde weg onder de nieuwe eigenaar. Het pakket werd gratis aangeboden, maar werd niet meer verder ontwikkeld zodat er compatibiliteitsproblemen opdoken bij nieuwe versies van besturingssystemen en bewerkingsprogramma’s als Photoshop.

Terug bij DxO
Vorig jaar kocht DxO de Nik-software van Google, en nu kreeg de Nik Collection een broodnodige onderhoudsbeurt. De vernieuwde Nik Collection 2018 is volledig compatibel met alle 64-bit Windows- en Mac-besturingssystemen, en met Adobe Lightroom Classic CC, Photoshop CC 2018 en Photoshop Elements CC 2017/2018. Nieuwe functies zitten er niet in naast de zeven bestaande plug-ins (Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Dfine, HDR Efex Pro, Sharpener Pro, Silver Efex Pro en Viveza), daarvoor is het wachten op een volgende versie. De Nik Collection 2018 kost € 49,99; een gratis proefversie is te downloaden op www.dxo.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam