Home Techniek Productinfo Leica M10-D: digitale camera zonder scherm

Leica M10-D: digitale camera zonder scherm

De Leica M10-D is een digitale meetzoekercamera die een ‘analoge’ ervaring biedt. Hij bevat namelijk geen scherm, zodat je je opnames niet op het toestel kunt bekijken. Zo kun je je concentreren op ‘het wezenlijke’.

0
Leica M10-D

De Leica M10-D meetzoekercamera lijkt op het eerste gezicht verwant met de M10-P. Maar in plaats van een lcd-scherm bevat de M10-D aan de achterzijde een mechanische draaiknop voor het instelllen van belichtingscompensatie.

Leica M10-D
Met deze knop stel je belichtingscompensatie in.

Aan de bovenzijde zitten slechts drie bedieningselementen: een instelwiel voor de gevoeligheid (Auto, ISO 100 tot 6.400, uitbreidbaar tot 50.000), een instelwiel voor de sluitertijd (Auto, 1/4000 tot 8 seconden en Bulb) en de ontspanknop. Rond de ontspanknop zit een hendeltje dat doet denken aan de filmtransport- en sluiterspanhendel van de analoge Leica M-modellen. Het blijkt echter een uitklapbare duimsteun te zijn.

Leica M10-D
De duimsteun herinnert aan de filmtransport- en sluiterspanhendel van de analoge Leica M.

Alle andere instellingen van de M10-D stel je in via de Leica FOTOS App voor iOS en Android. Zo kun je het beeldformaat (jpeg of DNG) kiezen of de witbalans aanpassen. Via de Leica FOTOS app kun je de camera vanop afstand bedienen, foto’s bekijken en delen op social media. In feite vervangt de smartphone zo het ontbrekende scherm van de camera.
De Leica M10-D bevat dezelfde 24 megapixel full-frame CMOS sensor en Maestro II-processor als de M10 en M10-P. De camera bevat 2 gigabyte ingebouwd geheugen en biedt plaats aan een SD-kaartsleuf onder de verwijderbare bodemplaat. De M10-D ondersteunt Leica’s Visoflex elektronische zoeker en schakelt automatisch over naar de live-weergavemodus wanneer deze zoeker is aangesloten.

De M10-D is niet de eerste digitale Leica zonder scherm. Die titel gaat naar de M-10 (Typ 262) uit 2016. Daar was het scherm vervangen door een instelwiel voor de gevoeligheid. De M-10 (Typ 262) had evenwel geen Wi-Fi aan boord, en kon dus niet samenwerken met een app.

De Leica M10-D wordt binnenkort beschikbaar bij de Leica Store Amsterdam, Leica Store Lisse en de erkende Leica M dealers met een adviesverkoopprijs van € 7.630,00  inclusief B.T.W.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam