Koos Breukel – Zoon

Koos Breukel is een van Nederlands belangrijkste portretfotografen. Hij maakt prachtige portretten van bekende en minder bekende mensen. Dit keer staat alles geheel in het teken van zijn oudste zoon Casper.

0
Casper Breukel
Casper, Amsterdam 2011. (c) Koos Breukel

De eerste foto’s van zijn zoon Casper maakte Koos Breukel tijdens diens geboorte en hij is er niet meer mee gestopt. De reeks intieme, en soms ontroerende, portretten tonen niet alleen Casper in verschillende fases van zijn leven, maar geven ook inzicht in de band die vader en zoon hebben. Casper wordt dit jaar achttien jaar, wat voor Koos hét moment is om deze persoonlijke foto’s aan het grote publiek te tonen. ‘Casper heeft een waanzinnig goede expressie,’ zegt hij. ‘Net een roofdier dat je scherp in de gaten houdt.’ Casper zelf maakt het niet uit dat hij al die jaren als onderwerp voor de camera heeft gefungeerd. ‘Ik weet niet beter.’ Gelukkig is een tentoonstelling voor hem ook ‘geen probleem’.

Casper Breukel
Casper, Bergen 2009. (c) Koos Breukel
Casper breukel
Casper, Vinkeveen 2012. (c) Koos Breukel
Casper Breukel
Casper, Vinkeveen 2017. (c) Koos Breukel

 

 

 

 

 

 

 

 

Behalve dat we Casper langzaam zien veranderen van een klein jongetje naar een volwassen jonge man, geven de foto’s ook een mooi overzicht van de ontwikkeling die Koos Breukel in die achttien jaar als fotograaf heeft doorgemaakt. Tijdens het opgroeien van Casper zien we hoe zijn voorkeur voor het authentieke, het ongeflatteerde en het rauwe leven langzaamaan een visuele verandering ondergaat. Als Casper klein is, fotografeert Koos hem nog voornamelijk in zwart-wit in een directe, haast documentaire stijl. Wanneer Koos van analoog overgaat naar digitaal en in kleur gaat werken, wordt zijn blik bedachtzamer en meer verstild. De digitale techniek geeft hem nieuwe artistieke mogelijkheden, waardoor hij een meer schilderachtige benadering van het fotografisch portret kan ontplooien.

Bij de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige fotoboek

Casper Breukel
Casper, Vinkeveen 2008. (c) Koos Breukel

Zoon – Koos Breukel
Huis Marseille
t/m 2 dec
Keizersgracht 401, Amsterdam
huismarseille.nl

 

Zoon

Zoon
Foto’s Koos Breukel
Tekst: Joris van Casteren
Uitgever: Bas Lubberhuizen
Prijs: €35,-

Klik hier voor meer werk van Koos Breukel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam