Cas Oorthuys, verzetsfotograaf

0
Cas Oorthuys
Een Indonesische jongen draagt een landkaart, Indonesië, 1947 © Cas Oorthuys/ Nederlands Fotomuseum

Deze expositie biedt een overzicht van het werk dat de Nederlandse fotograaf en verzetsman Cas Oorthuys (1908-1975) maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië. De tentoonstelling werpt ook licht op de persoon achter de camera en onthult het persoonlijke verhaal van een verzetsfotograaf die zijn leven waagde om de omstandigheden vast te leggen.

Tijdens de Nederlandse bezetting maakte Cas Oorthuys honderden foto’s die getuigen van de realiteit van de oorlog. Hij werkte zowel legaal in opdracht als illegaal om verzetsactiviteiten vast te leggen. Zelfs na het algemene fotografieverbod in 1944 ging hij door met fotograferen en documenteerde onder andere de schrijnende Hongerwinter. In 1946 reisde Oorthuys naar Duitsland om de daar verwoeste steden en het Proces van Neurenberg te fotograferen. Een jaar later vertrok hij naar Indonesië om de bevolking en de politieke situatie vast te leggen. Overtuigd dat Nederland Indonesië onafhankelijkheid zou verlenen, wat niet gebeurde, publiceerde Oorthuys na terugkomst het fotoboek Een Staat in wording.

Cas Oorthuys
De illegale krant De Koerier wordt gestencild, april 1945 © Cas-Oorthuys/ Nederlands-Fotomuseum

De indrukwekkende foto’s in de tentoonstelling tonen de grimmige realiteit van de oorlog en getuigen van Cas Oorthuys vastberadenheid en medemenselijkheid.

Cas Oorthuys, verzetsfotograaf
tot half jan 2024 | Verzetsmuseum Amsterdam
Plantage Kerklaan 61, Amsterdam

Ook nu te zien: Daniel Jack Lyons – Like a River

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam