Home Smartphones Test: LG Q7 – Aantrekkelijke midrange smartphone

Test: LG Q7 – Aantrekkelijke midrange smartphone

De LG Q7 is door zijn bescheiden verkoopprijs van 300 euro een smartphone in het lage midrange segment, maar hij heeft enkele high-end kenmerken zoals een waterdichte behuizing en de mogelijkheid om een onscherpe achtergrond te creëren. Is dit voldoende om de fotograaf te verleiden?
tekst en beeld: Mark Moed

0

In juni testten we de LG G7 ThinQ, een high-end smartphone met een dubbele camera, 4K video en kunstmatige intelligentie. De LG Q7 lijkt een afgeleide van de G7 ThinQ maar is in feite de opvolger van de Q6 uit 2017. Dat LG ook moeite doet om een smartphone met bijzondere features in de lagere prijsklasse uit te brengen is fijn. Niet iedereen heeft de mogelijkheid (of zin) om 500 euro (G7 ThinQ) of zelfs 1000 euro (iPhone X) voor een nieuwe smartphone uit te geven.

Behuizing

De LG Q7 is lekker plat en hij voelt stevig aan. Hij ís ook stevig want de Q7 voldoet aan de MIL-STD 810 G-certificering waardoor hij tegen een flink stootje moet kunnen. Alvorens een apparaat deze certificering krijgt moet hij voldoen aan een reeks strenge testen zoals 26x vallen van een hoogte van 2 meter op een triplex bodem. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat de achterkant niet van glas maar van plastic is. Misschien iets minder fraai, maar het scheelt hoge reparatiekosten bij een onverhoopte val en natuurlijk vingerafdrukken. De achterkant had wel iets stroever mogen zijn zodat hij steviger in de hand zou liggen. De achterwand is niet te verwijderen, zodat het zelf vervangen van de accu niet mogelijk is.

Waterdicht

Ook bijzonder (in deze prijsklasse) is de IP68-certificering van de LG Q7, de hoogst haalbare afdichting tegen stof en vocht. IP68 geeft onder meer aan dat het apparaat gedurende een half uur op een diepte van 1,5 meter kan verblijven. Dit geeft een veilig gevoel, niet alleen als je tijdens een wandeling wordt overvallen door een stortbui, maar ook als je graag online bent in het zwembad, of een e-boek in bad leest.

Vingerafdrukscanner

Op de achterkant bevindt zich onder de lens en het led-lampje de vingerafdrukscanner van de LG Q7. Je ontgrendelt hiermee snel en eenvoudig je smartphone en de scanner heeft nog enkele extra functies. Zo kun je hem als ontspanknop (bij selfies) gebruiken en er screenshots mee maken. Je kunt ook door de notificatiebar scrollen door met je vinger van boven naar beneden te vegen. Gebruikers met langere vingers zetten misschien onbedoeld de vinger op de lens in plaats van op de scanner. Een ribbel tussen lens en scanner had dit eenvoudig kunnen voorkomen.

Scherm

LG heeft ook niet bezuinigd op het scherm. De LG Q7 heeft een 5,5 inch 18:9 IPS FullVision Display met behoorlijke smalle randen, een resolutie van 2160 x 1080 pixels en een uitstekende scherpte van 442 pixels per inch. Het is onbekend of het om een lcd- of oled-scherm gaat – en gezien de bescheiden verkoopprijs zou het lcd moeten zijn – maar het beeld blijft net zoals bij oled uitstekend zichtbaar vanuit een grote zijdelingse hoek. Fijn als je opnames of een YouTube-filmpje met meerdere mensen wilt bekijken. In de reclame-uitingen heeft LG het ook over 2.5D Arc-glas, maar wat wordt daarmee bedoeld? Arc is de naam van de Franse glasfabrikant (bekend van Luminarc en Arcopal) en 2.5D slaat op de aflopende rand van het glas. Dit gaat niet zo ver als bij de Samsung Edge-modellen waarbij ook het scherm doorloopt naar de zijkant. Het resultaat is wel dat een scherpe rand ontbreekt waardoor de telefoon lekker in de hand ligt.

De Q7 levert natuurgetrouwe kleuren.

Camera

LG meldt dat de Q7 een portretmodus met een kleine scherptediepte heeft en dan denk je meteen aan meerdere lenzen, zoals bij de V30 en de G7 ThinQ uit eigen LG-stal. De LG Q7 heeft echter maar één lens aan elke kant. De beeldzijde biedt een selfiecamera met 8 miljoen pixels en een lens met 100 graden groothoek, handig voor meer omgeving of personen op je selfie.
De camera op de achterzijde beschikt over een sensor met 13 miljoen pixels. De scherpstelling beschikt over PDAF-technologie, oftewel fasedetectie autofocus waarbij dus AF-punten op de sensor zijn geplaatst. Hierdoor werkt de scherpstelling lekker vlot. De lichtmeting en witbalans worden zelfs in moeilijke situaties prima ingesteld. De camera presteert behoorlijk goed bij voldoende licht, de scherpte en de kleurweergave zijn dan uitstekend. Bij weinig licht zie je – vooral bij de selfiecamera – redelijk veel ruis als je de opnames iets uitvergroot op je monitor. Bij het versturen naar een andere smartphone zul je het overigens niet zien.

Bij close-ups kun je toch een onscherpe achtergrond creëren.

Foto en video

De LG Q7 neemt video wordt op met een maximale resolutie van 1920 x 1080, 4K zul je niet snel tegenkomen in deze prijsklasse. We gaan terug naar de fotomodus. Je hebt de keuze uit een aantal mogelijkheden, zoals HDR waarbij er in situaties met grote contrasten een betere doortekening in lichte en donkere partijen komt. Verder kan de Q7 onder meer panorama’s maken en gif’s van serieopnames samenstellen. Veel zaken zijn niet echt gemakkelijk te vinden, zelfs bij gebruik van de nogal basaal uitgevoerde handleiding. Onder het beeld zie je QLens staan, LG’s benaming voor de Google Lens functie. Je kunt kiezen voor ‘visual search’, ‘visual shopping’ of het scannen van een QR-code. Bij visual search zoekt Google naar info over het product (of gebouw, et cetera) in haar database en dat werkt prima. Bij visual shopping wordt je doorgesluisd naar Amazon maar die kon tijdens mijn pogingen bijna nooit iets vinden…

Onscherpe achtergrond

Voor we het vergeten: hoe zit het met die onscherpe achtergrond van de LG Q7? Daar kun je lang naar zoeken, want teleurstellend genoeg is die alleen in de portretmodus van de selfiecamera op te roepen. Je drukt op ‘portret’ en als de camera jouw gezicht herkent kun je de sterkte van de onscherpte in de achtergrond instellen van 1 tot 10. Op zich werkt deze softwarematige functie goed hoewel de software soms moeite heeft met randen langs het haar. Je hoeft de portretmodus niet in de kroeg te proberen want de gezichtsherkenning heeft redelijk veel licht nodig om gezichten te herkennen.

De HDR-modus geeft meer doortekening in heldere en donkere partijen.

En verder

Ondanks de wat verouderde processor is de LG Q7 door het ruime RAM-geheugen van 3 GB toch behoorlijk snel. Het opslaggeheugen bedraagt 32GB en de Q7 is ook al voorbereid voor de microSD-kaartjes van 2TB (!) die zijn aangekondigd. De Q7 werkt op Android 8.1 Oreo en in combinatie met de accu met een grote capaciteit van 3.000mAh kun je bijna twee dagen vooruit zonder opladen. De Q7 is voorzien van een USB-C aansluiting en daarmee laad je de accu via de Fast Charge technologie (van Qualcomm) in 30 minuten voor 50% op. USB-C is sowieso handig omdat het niet uitmaakt hoe je de stekker in het slot steekt, de stekker is symmetrisch. Voor muziekliefhebbers is het mooi dat LG een aantal hoogwaardige audiofuncties ingebouwd heeft. DTS: X geeft virtual 3D geluid met 7.1 kanaals audio via je oortelefoon. Hi-Fi Quad DAC biedt een rijker geluid zonder vervorming bij gebruik van high-end hoofdtelefoons.

Conclusie

De LG Q7 ziet er uit en voelt aan als een behoorlijk duurdere smartphone. Voor de bescheiden prijs van omstreeks 300 euro heeft LG ook nog eens een aantal premium kenmerken, zoals de degelijke bouw en de IP68-specificatie waardoor de Q7 beschermd is tegen water, stof en zand. De kwaliteit van het scherm is prima en de foto- en videokwaliteit is toereikend voor dagelijks gebruik. Wat minder enthousiast ben ik over de redelijk werkende portretmodus die alleen in de selfiemodus is te gebruiken.

De lichtmeting heeft geen problemen met een witte wolkenlucht.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam