Test: LG V30

De LG V30 is de meest recente in de V-serie van LG. De prioriteit ligt vooral op het gebied van display, audio en niet het minst belangrijk, de camera. Tekst: Dennis Hissink

0
LG V30
LG V30

De V30 is een echte high-end Android smartphone. De hardware is prachtig afgewerkt, maar ook de software biedt het nieuwste van het nieuwste. LG steekt met de V-serie eigenlijk wel een beetje zijn nek uit. Soms vallen innovaties zoals bij de voorgaande V20 het geval was, niet bij het grote publiek in de smaak, maar leidt het model wel tot een nieuwe generatie zoals in dit geval de V30.
De smartphone ziet er strak uit en de specificatielijst kent interessante onderdelen zoals een oled-scherm, een water-dichte behuizing, draadloos opladen en een dubbele camera. Die dubbele camera is op zich geen nieuwigheid, je ziet dit bij steeds meer merken, het is een onderdeel dat in de toekomst niet meer lijkt weg te denken op high-end smartphones. Met een dubbele camera en slimme software zijn heel interessante functies die we gewoon zijn bij onze systeem- en spiegelreflexcamera’s na te bootsen. Zoals het spelen met de scherptediepte en het zoomen zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. De V30 neemt het onderdeel fotografie serieus en daarmee is het toestel interessant voor de veeleisende smartphonefotograaf.

V30
De V30 beschikt over een scherm van het type FullVision oled.

Scherm en behuizing
Persoonlijk vind ik het een heel groot voordeel dat de V30 over een scherm van het type FullVision oled beschikt. Eenmaal met een dergelijk scherm gewerkt wil je eigenlijk niet meer terug naar een standaard lcd-scherm. Ik begrijp dan ook niet waarom de camerafabrikanten hun dure systeem- en spiegelreflexcamera’s nog niet uitrusten met oled-schermen. Bij elektronische zoekers doen ze dat overigens vaak al wel. Het 6 inch scherm van de V30 is lekker contrastrijk, heel helder, heeft een mooie verzadiging en oogt heel scherp. De resolutie is met 2.880 x 1.440 pixels helemaal prima. De kijkhoek is lekker groot, maar wat wel opvalt is dat de kleurweergave dan niet constant is. Het blauw gaat wat overheersen bij het kijken onder een grote hoek. Ideaal bij dit type scherm is de grote helderheid. Voordelig wanneer je met de V30 in het volle zonnetje gaat fotograferen. Ook dan blijft het beeld redelijk tot goed zichtbaar, in tegenstelling tot bij de standaard lcd-schermen. Overigens zijn de kleurstellingen, contrast en helderheid handmatig aan te passen.
De behuizing is mooi afgewerkt. Het is even wennen aan het opvallend lage gewicht, bijvoorbeeld om het toestel stil te houden tijdens het filmen. De bezels zijn geheel volgens de trend klein, waardoor het lijkt alsof je alleen een 6 inch scherm in handen hebt. De combinatie van het glazen paneel aan de achterzijde en de overgang naar de metalen zijkanten voelt goed en niet te glad aan. Dankzij de IP68-classificatie is de V30 water- en stofbestendig. Je kunt hem zelfs gedurende 30 minuten op een maximale waterdiepte van 1,5 m gebruiken.

 

De LG V30 heeft een dubbele camera.

Camera en beeldkwaliteit
Voor je gevoel blijft het even wennen, zo’n smartphone met een 16 plus een 13 megapixel camera. Maar het idee erachter is eigenlijk heel slim. LG heeft gekozen voor lichtsterke F1,6 en F1,9 lenzen van glas waarmee bij de primaire F1,6 camera tot 25% meer licht door de 16 megapixelsensor kan worden opgevangen. De tweede camera, met 13 mp resolutie, heeft meer groothoek en wordt vooral gebruikt voor onder meer landschappen en groepsfoto’s. Wanneer je met de primaire camera schiet is de hoogste scherpte te verwachten dankzij de ondersteuning van een optische en elektronische beeldstabilisatie en een hybride autofocus die bestaat uit een combinatie van laserdetectie AF en fasedetectie AF. De samenwerking tussen de lichtsterke hoofdcamera en de stabilisatietechnieken maakt het mogelijk bij lastige lichtomstandigheden te werken met relatief lage ISO’s (dus minder ruis) en/of lange sluiter tijden. In de automaatstand geeft de camera echter wel prioriteit aan kortere sluitertijden waardoor soms wat onderbelichting dreigt. Het kan dan ook raadzaam zijn om over te schakelen naar de handmatige modus waarmee zaken als witbalans, sluitertijd, diafragma en gevoeligheid handmatig zijn in te stellen.

De beeldkwaliteit is heel constant met een vrij conservatieve kleurweergave. Het mag standaard wel wat pittiger, maar dit is mijn persoonlijke smaak. Je kunt de verzadiging natuurlijk in het menu aanpassen of achteraf het beeld wat nabewerken. Qua scherpte zit het wel goed. De lensjes presteren prima, ze laten een goede scherpte in het centrum en de hoeken zien. De vertekening bij groothoek is inderdaad aangepakt, de V30 heeft duidelijk minder last van het fisheye-effect dat bij de vorige generatie zichtbaar was. Het dyna¬misch bereik is goed waardoor je bij een optimale belichting veel detail ziet in de donkere en lichte partijen. Wie kiest voor het zekere zou in de handmatige modus moeten fotograferen om wat meer bij te kunnen sturen.

Conclusie
Met de V30 laat LG zien dat ze zich als smartphonefabrikant kan onderscheiden van de massa. Innovaties worden doorgevoerd bij de topmodellen en de ontwerpers zijn ook niet bang om de grenzen van het haalbare te overschrijden. Dat dit bij de V30 heeft geleid tot een prachtig stukje techniek mag als compliment voor de ontwerpafdeling gezien worden. De V30 is een fijn stuk gereedschap voor de smartphonefotograaf. Een prachtig display, fraai afgewerkte behuizing, snelle beeldverwerking en een prima beeldkwaliteit zorgen voor een mooie combinatie om dagelijks mee op pad te gaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam