Test: LG G7 ThinQ – Smartphone met hoog IQ

LG, de grote elektronicareus uit Korea, heeft haar portfolio smartphones uitgebreid met de nieuwe G7 ThinQ. Dat laatste wordt uitgesproken als ‘thinku’, een grappige verwijzing naar Thank You. Met dit model wil LG duidelijk maken dat ze klaar is om kunstmatige intelligentie te omarmen. Tekst en foto's: Dennis Hissink.

0
LG G7 ThinQ

LG was er al vroeg bij met haar dubbele camera. Een trend die doorzette en waardoor dit type camera nu als minimale specificatie geldt voor een smartphone waar je serieus mee wilt fotograferen. Het merk staat bekend om zijn innovaties, maar ziet niet direct het marktaandeel op de telefoonmarkt groter worden. Voor LG is dit juist een reden om trendy te blijven en de focus te leggen op een belangrijke ontwikkeling in de wereld van de elektronica: de kunstmatige intelligentie, oftewel machine learning. Machine learning leunt sterk op de statistieken. Het is vooral gericht op algoritmische complexiteit, maar ook gerelateerd aan data mining. Hierbij wordt gezocht in grote hoeveelheden data waarin op een geautomatiseerde manier patronen en relaties worden onderzocht. In feite wordt de ‘machine’ getraind om taken beter uit te voeren. Dit is onder andere een manier om kunstmatige intelligentie te bereiken. LG werkt in dit verband samen met Google en koppelt dit samenwerkingsverband in dit geval aan de LG G7 ThinQ om de cameraprestaties te verbeteren.

LG G7 ThinQ
Het verschil tussen het fotograferen met een standaardlens en de groothoek van de LG G7 ThinQ.

LG G7 ThinQ

 

 

 

 

Gelukkig is de extra groothoeklens gebleven, hij lijkt niet echt belangrijk, maar is toepasbaar in veel opnamesituaties. 4K-video wordt ook ondersteund en aan de selfiemaker is ook gedacht. De camera is ge-upgrade van 5 naar 8 MP. Het formaat van het scherm is 6,1 inch en de randen zijn prettig dun. Opvallend is de keuze voor een lcd-display, hierdoor kun het scherm (voor een paar minuten) een grote helderheid te geven. Vooral handig in zonnige situaties waarbij het scherm lastig af te lezen is. LG noemt dit Super Bright Display.

LG G7 ThinQ
De AI-camera herkent natuur en bloemen en stelt daarop de instellingen optimaal in. Diepe kleuren en veel detail zorgen voor een geslaagde opname.

AI-camera en Portretmodus
Door twee keer achter elkaar op het knopje aan de zijkant te drukken wordt de AI-camera geactiveerd. Om maar meteen te oordelen: het werkt niet feilloos, maar als je er van uit gaat dat het een ‘learning’-systeem is, zou het steeds beter moeten gaan werken. In feite probeert de AI-camera te raden wat er voor de lens plaatsvindt. En dat levert nog wel eens hilarische uitkomsten op. In het beeld verschijnen snel de benamingen van de onderwerpen die de AI-camera meent  te herkennen en de plank wordt regelmatig finaal mis geslagen. Toch weet de AI-camera ook veel onderwerpen goed te herkennen waarna de camera-instellingen automatisch worden geoptimaliseerd. Of dit naar tevredenheid is, ligt vooral aan de smaak van de gebruiker. Zo kan je belegde broodje met te veel kleurverzadiging vereeuwigd worden, terwijl een minuut later een landschap met zonsondergang juist heel mooi wordt geregistreerd. De prestaties van de AI-camera zijn dan ook nog niet optimaal, maar wanneer LG blijft sleutelen aan de intelligentie voorzie ik zeker wel een meerwaarde voor deze feature.

Nieuw is ook de portretmodus. Deze functie hebben we bij verschillende fabrikanten al teruggezien en kunnen testen. De functie is nog redelijk nieuw en portretten zijn vaak nog niet optimaal. Zo ook bij de LG G7 ThinQ, wanneer we een serie schieten zien we een redelijk consistente kwaliteit. De portretten worden scherp afgetekend tegen een onscherpe achtergrond. Maar vooral bij de grens van de haren en de achtergrond is het voor de applicatie soms lastig. Op zich niet zo’n groot probleem dat je eenvoudig op kunt lossen door gewoon wat extra foto’s te schieten vanuit iets verschillende standpunten.

Google Lens
Een andere nieuwe camerafunctie is de Google Lens-applicatie. Deze app werkt op basis van beeldherkenning die gevoed wordt door de gigantische kennis die Google in de afgelopen jaren heeft opgedaan. Ook deze app werkt nog niet helemaal feilloos, maar ik had hier beduidend minder missers mee dan met de AI-camera. De mogelijkheden met Google Lens zijn talrijk waardoor je smartphone weer een stukje veelzijdiger wordt. Zo kun je de app objecten laten herkennen (scannen) om via internet vergelijkbare producten te zoeken. Een andere handige optie is dat de app gedrukte tekst kan omzetten in digitale tekst. En dat werkt in de praktijk echt verrassend goed. De app voorziet vooral in de verbinding tussen fysieke objecten en die in Google’s online wereld. Barcodes kunnen worden gescand of omslagen van boeken waarmee je aan Google kunt vragen voor meer informatie, heel handig. Aan de app wordt continue gewerkt en daarmee stijgt ook de kans dat er meer objecten en onderwerpen in Nederland herkend en gekoppeld worden. De keuze van LG voor Google’s kennis is een slimme zet en wat mij betreft een meerwaarde voor de eindgebruiker.

LG-G7-ThinQ
Ondanks het harde zonlicht midden op de dag dat door het bladerdek op het onderwerp valt is de weergave zacht en de lichte partijen zijn doortekend.

Beeldkwaliteit
Over de beeldkwaliteit ben ik zeker tevreden. De belichting is goed met een natuurgetrouwe kleurweergave, ook bij de huidtinten. Wanneer je rekening houdt met het beperkte dynamisch bereik kun je voorkomen dat schaduwpartijen dicht slaan of lichte partijen uitbleken. Dat geldt overigens niet alleen voor de G7 ThinQ, maar voor alle smartphones met hun kleine sensoren en dito pixels. De details worden scherp vastgelegd en ook het scherpstellen verloopt lekker vlot en nauwkeurig. Ideaal is de groothoeklens, een groot gemis bij de concurrerende toestellen met dubbele camera. Er is wel wat sprake van vertekening, maar dit is zeker niet storend. De optische stabilisatie helpt om onscherpte door trilling te voorkomen, maar bij het schieten bij weinig licht kun je beter toch extra steun te zoeken. Het lage gewicht en het ontbreken van een handgreep bij een smartphone zorgt ook voor minder stabiliteit.
De nieuwe Super Bright-modus kan geactiveerd worden in omstandigheden wanneer het eigenlijk te donker is om een goede foto te kunnen maken. LG maakt gebruik van een trucje door op de sensor telkens vier pixels te clusteren tot een enkele pixel waardoor een lichtgevoelige vergrote pixel ontstaat. Het resultaat is dat de foto een stuk helderder kan worden vastgelegd. Je levert er alleen wel pixels voor in en daarmee is er ook minder ruimte voor de details in de opname. Aan de andere kant heb je dan toch een goede foto kunnen maken die anders zou mislukken.

Conclusie
De LG G7 ThinQ is een opvallende smartphone die kunstmatige intelligentie als toegevoegde waarde biedt. Je moet er voor vallen en het nut er van inzien, maar mijn eerste ervaring is positief en ik voorzie zeker dat deze functie blijvend en intelligenter, en daarmee effectiever, zal worden. De dubbele camera met zijn groothoek is prettig om mee te werken, en biedt een prima beeldkwaliteit. Overall is deze LG smartphone prima bevallen en een aanwinst voor de smartphonefotograaf!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam