Dolf Toussaint – Amsterdam voor het voorbij is

0
Dolf Touissant
Vinkenstraat 1962 – 1963 © Dolf Touissant

In het Stadsarchief in Amsterdam zijn momenteel foto’s van Dolf Toussaint te zien. Bij de tentoonstelling is het gelijknamige boek Amsterdam voor het voorbij is verschenen.

De Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) was een veelzijdig fotograaf met een sociaal oog, die zowel de straten van Amsterdam als het Haagse parlement als werkterrein had. De mens in zijn sociale context staat steevast centraal in het werk van de maatschappelijk betrokken fotograaf. Vanaf de jaren zestig bracht Toussaint de inwoners van Amsterdam op unieke wijze in beeld. Hij legde zo een manier van leven vast voordat die voorgoed zou verdwijnen. Hij fotografeerde kinderen op straat, kroeggangers en arbeiders, zonder te romantiseren en met humor.
Dolf Toussaint fotografeerde veertig jaar lang en liet een archief met vele duizenden foto’s en negatieven na, die sinds 2017 door het Stadsarchief Amsterdam worden bewaard.

Amsterdam voor het voorbij is toont onder andere Dolf Toussaints vroege fotografie uit de jaren zestig, zijn beroemde Jordaanfoto’s, straatfotografie uit de jaren zeventig en reportages van de sociale onrust in de stad eind jaren zeventig en begin tachtig.

Dolf Toussaint – Amsterdam voor het voorbij is
t/m 4 nov.
Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32, Amsterdam

Dolf ToussaintDolf Toussaint – Amsterdam voor het voorbij is
tekst: Guus Luijters en Leo Erken
Uitgeverij Bas Lubberhuizen
€ 29,99

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam