Test: Nokia 7 Plus

De Nokia 7 Plus is een middenklasser smartphone met luxe uitstraling. Dankzij het Android besturingssysteem ben je verzekerd van een gedegen updateprotocol. Tekst en beeld: Dennis Hissink

0
achterkant
Nokia 7 Plus

De Nokia 7 Plus is een van de smartphones die Nokia tijdens het Mobile World Congres in Barcelona introduceerde. Het toestel is een opvallende verschijning met een groot 18:9 display met koperkleurige accenten. Deze smartphone wordt niet gepositioneerd als topmodel, hoewel het uiterlijk met zijn groot scherm en – geheel volgens de laatste trend – een dubbele camera anders doet vermoeden.
De keuze voor Android One is bijzonder, het heeft verschillende voordelen. Zo is de eindgebruiker er van verzekerd dat er geen overbodige programma’s geïnstalleerd zijn en dat de skin die de fabrikant er vaak overheen legt afwezig is. Daarmee krijg je als het ware een ‘schone’ Android-ervaring. Maar het belangrijkste is toch wel het updatebeleid van Android One. De updates die Google het komende anderhalf jaar uitbrengt zijn dan ook voor dit toestel beschikbaar. Nokia zal op zijn beurt zorg dragen dat de updates direct worden doorgevoerd op de 7 Plus. Daarnaast zal de Nokia 7 Plus gedurende drie jaar, geteld vanaf de beschikbaarheid van het toestel, voorzien worden van beveiligings-updates. Het is Nokia te prijzen dat ze er voor heeft gekozen om het toestel met Android One uit te brengen.

Nokia 7+
Nokia 7 Plus

Scherm en behuizing
De afwerking van de Nokia 7 Plus is heel fraai en volgens de specificaties min of meer bestendig tegen spatwater. Zoals gezegd, het is een opvallende verschijning met koperkleurige biezen aan de zijkanten. Deze accenten zijn ook doorgevoerd rondom de dubbele camera, de vingerafdrukscanner en het Nokia-logo op de achterzijde. De behuizing zelf bestaat uit één stuk metaal. Het toestel ligt heel prettig in de hand, mede door de wat stroeve achterzijde. Je hebt dan ook niet snel het gevoel dat het toestel uit je vingers glipt. De randen voelen wel wat scherp aan, maar ik heb het niet als hinderlijk ervaren. De knoppen steken heel licht uit de zijkant, maar zijn toch intuïtief te vinden.
Aan de achterkant is er ruimte voor de dubbele camera met daaronder de vingerafdrukscanner. Deze is ruim onder de camera’s gepositioneerd zodat je niet snel onbedoeld bij het ontsluiten van het toestel met je vinger de lens bevuilt. Door het metalen ronde randje om de scanner zit je vinger er niet snel naast.
Het verlengde 6-inch scherm van de Nokia 7 Plus heeft een beeldverhouding van 18:9. De resolutie is met 2160 x 1080 pixels uitstekend met als resultaat een mooie scherpe weergave. De kijkhoek van het scherm is prima en ook de kleurweergave is behoorlijk natuurgetrouw zonder een te nadrukkelijke kleurverzadiging. Wat wel opviel is dat bij zonnige dagen het scherm wat minder goed afleesbaar is. Dit wordt veroorzaakt door een te lage maximale helderheid en contrast.

Camera
Een dubbele camera is bijna niet meer weg te denken bij de moderne smartphone. Zeker niet als je als smartphonefotograaf een keuze moet maken en je serieus aan de slag wil. De dubbele camera draagt bij aan de fotografische mogelijkheden, zeker wanneer de tweede sensor voorzien is van een lens met een ander brandpunt, bijvoorbeeld een (lichte) telelens. Bij de Nokia 7 Plus is dit het geval en kun je zo het onderwerp dichterbij halen. De cameraspecificaties zijn dan ook prima voor deze middenklasser. Dat geldt ook voor de lichtsterkte met een maximale opening van F1.75. Het is dan weer jammer dat zaken als een optische beeldstabilisator of een geavanceerd autofocussysteem ontbreken. Dat zijn toch onderdelen waarmee een smartphonefabrikant kan scoren.
De cameramodus van de Nokia 7 Plus is redelijk uitgebreid. De instellingen van geolocatie en watermerk zijn handig, maar niet echt interessant. Hier moet je voor de Pro-modus gaan waar je sluitertijdvoorkeuze, witbalans, ISO en AF of manuele scherpstelling kunt instellen. Voor een smartphonefotograaf handig, maar wie echt meer uit de camera wil halen zal waarschijnlijk een aparte app zoals de in het vorige nummer geteste A Better Camera app installeren. Deze app detecteert de hardware om er het maximale uit te halen. Goed werkt de zogenaamde Live Bokeh mode waarmee je zelf de scherptediepte kunt bepalen. De resultaten van deze onscherptesimulatie mogen er zeker zijn. Voor de cineasten biedt de 7 Plus een videomodus om in 4K met 30 fps te kunnen filmen.

Nokia 7 Plus, bos, omgevallen boom
Mooie volle kleuren zonder nadrukkelijke kleurverzadiging leiden tot een natuurgetrouwe weergave.

Beeldkwaliteit
Over de beeldkwaliteit van de 7 Plus ben ik zeker tevreden. De testbeelden zijn rijk in detail en hoewel het dynamisch bereik wat minder is dan van de nieuwste beeldsensors, is het resultaat bevredigend. Wie een beetje let op de belichting en rekening houdt met de grenzen van het bereik kan met de 7 Plus prima fotograferen. Bij slechte lichtomstandigheden presteert de camera duidelijk minder, maar het is ook wat veel gevraagd voor een toestel uit de middenklasse om op dit onderdeel optimaal te presteren. De nieuwste toptoestellen kunnen al redelijk omgaan met slechte lichtomstandigheden en deze ontwikkeling zal de komende jaren doorzetten. Het is een kwestie van processorkracht en sensorkwaliteit.

 

heide, Nokia 7 Plus
De belichting is mooi uitgebalanceerd waardoor het onderwerp mooi afsteekt tegen een onscherp verlopende achtergrond. Het contrast is in de basis uitstekend.

Het gevoeligheidsbereik loopt tot ISO 3200. Deze hoge gevoeligheid is handmatig instelbaar, maar in de praktijk niet echt bruikbaar. Ga je voor de Pro-modus, kies dan voor een wat langere sluitertijd en een lagere ISO. Hou de Nokia 7 Plus zo stil mogelijk en het eindresultaat is een hogere beeldkwaliteit. Het is belangrijk om te kijken naar de beperkingen van de hardware en jezelf als smartphonefotograaf daarop aan te passen.

Conclusie
De Nokia 7 Plus is mij prima bevallen. Voor een toestel uit deze prijsklasse (adviesprijs: € 399,-) krijg je een bijzonder prettig bedienbare smartphone met uitgebreide cameraspecificaties. De dubbele camera is direct een meerwaarde voor de smartphonefotograaf en geeft meer creatieve mogelijkheden. Het toestel reageert snel, is gebruiksvriendelijk en levert prima resultaten. Een aanrader dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam