Het Gevaert archief

0
Historische Collectie Agfa-Gevaert, Ridax fotopapier, Collectie FOMU, 001-GEV_16_15

Het Belgische bedrijf Gevaert produceerde van 1894 tot 1964 fotopapier dat wereldwijd succes kende. In 2017 verhuist het volledige bedrijfsarchief dat meer dan 377 papiersoorten en 1300 fotoverpakkingen bevat naar FOMU, Antwerpen. Door dit archief publiek toegankelijk te maken, houdt FOMU de kennis over analoge fotografie en fotopapier levend.In de expositie Oud Papier? Fotopapier uit het Gevaert archief maak je kennis met de grootste collectie fotopapier in Europa. Verschillende fotopapiersoorten, verpakkingen en internationaal promotiemateriaal geven je een unieke blik op fotografie in de 20e eeuw. Zo heeft elk papier een unieke textuur, glans, kleur, dikte … De expositie onthult hoe dit toonaangevende merk uit Mortsel de geschiedenis van fotografie bepaalde.

Gevaert
Historische Collectie Agfa-Gevaert, Reclame Gevaert fotopapier, Collectie FOMU, 001-GEV_14_7

Tot op vandaag blijft het fotopapier van Gevaert een inspiratiebron voor internationale kunstenaars. Zo ging fotograaf Alison Rossiter uit New York aan de slag met een rol vervallen Gevaluxe Velours fotopapier. FOMU is eigenaar van een van haar werken en stelt het in deze expo voor het eerst tentoon. De tentoonstelling is tot en met 18 augustus gratis te bezoeken.

Gevaert
Gevaluxe Velours fotopapier, Collectie FOMU, F/1971/295

Benieuwd naar het volledige Gevaert archief? Het materiaal dateert van de oprichting van het bedrijf tot aan de fusie met Agfa. Maar liefst 377 papiersoorten en 1300 fotopapierverpakkingen werden gedigitaliseerd en zijn beschikbaar via de online databank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam