Test: Canon EOS M50

De EOS M50 is een instap systeemcamera met een handige Auto Transfer-functie om foto's automatisch naar je smartphone over te zetten. Tekst: Dennis Hissink.

0
Canon EOS M50

Met de introductie van de EOS M50 lijkt het erop dat Canon een tipje van de sluier oplicht over de positionering van de EOS M-serie. Het moeten systeemcamera’s zijn met de nadruk op compacte afmetingen en veelzijdigheid, maar ook connectiviteit. In het bijzonder de kreet connected systeemcamera klinkt intrigerend. Het begrip connected is een belangrijke missing link om het voortbestaan van de digitale camera ten opzichte van de smartphone te rechtvaardigen. We zijn met zijn allen zo gewend connected te zijn en dat wij op elk moment van de dag foto’s kunnen delen, dat een connected camera absoluut wenselijk is. Nu kunnen we al jaren onze digitale camera’s via wifi en nfc verbinden met een smartphone, maar het blijft voor velen toch een gehannes om dit te bewerkstelligen. De komst van bluetooth in de camera waarmee een blijvende verbinding met een smartphone wordt gerealiseerd was en is een goede stap in de richting.
Canon is met deze connected camera al een klein stapje verder gegaan met de Auto Transfer functie, die nieuwe opnames automatisch naar je smartphone stuurt. Heel handig wanneer je snel wilt delen of je bestanden via een groot scherm wilt bekijken tijdens het werken met de camera. Wanneer de camera in hetzelfde netwerk hangt als je computer is het ook superhandig dat alle opnamen van de dag, inclusief raw- en videobestanden, zodra je thuiskomt automatisch overgezet kunnen worden naar de betreffende computer. Overigens kun je de connectivity ook inzetten bij het draadloos printen of Canon’s Image Gateway. Deze laatste service is een cloud-platform van Canon waar online allerlei diensten zoals albums worden aangeboden. Al deze connected functies zijn natuurlijk heel handig, maar vragen wel de nodige capaciteit van de accu. Omdat de standaard gebruiksduur van de accu al bescheiden is, is de connected-functie toch wat minder vanzelfsprekend dan gewenst.

Canon EOS M50
Bovenop de camera is een commando- wiel geplaatst met daarop de bekende hoofdprogramma’s.

Camera en bediening
Het ontwerp van de camera heeft veel overeenkomsten met de bestaande EOS M-serie. Een vrij minimalistisch design met een minimum aan knoppen. Bovenop de camera is een commandowiel geplaatst met daarop de bekende hoofdprogramma’s zoals P/S/A/M. In tegenstelling tot de M100 beschikt de M50 over een elektronische oled-zoeker en dat is in veel gevallen toch handig. De resolutie van 2.360 dots is weliswaar gemiddeld, maar het beeld oogt goed genoeg om hem ook echt in de praktijk te gebruiken. Het vari-angle scherm werkt heel handig. Het biedt zoveel meer vrijheid bij het fotograferen en filmen dat je je bijna niet kunt voorstellen dat er nog camera’s zonder zo’n scherm zijn. Canon heeft ook veel aandacht besteed aan de aanraakgevoeligheid, en de vergelijking met die van een smartphone is dan ook snel te maken. Intuïtief en snel reagerend, heel prettig! Ik merk dat ik tijdens het testen sneller en vaker de camera bedien via het scherm dan dat ik doorgaans doe bij een camera met een touchscreen.

Canon EOS M50
De elektronische oled-zoeker is in veel gevallen handig.

Een ander ontwerpverschil betreft de handgreep. Waar de M100 een vlakke voorkant heeft, beschikt de M50 over een handgreep waarmee de camera stabiel in de hand komt te liggen. In de handgreep zit ook het batterijcompartiment. De gebruiksduur van de accu valt met 235 opnamen per volle acculading wel tegen. Bij redelijk intensief gebruik moet je echt rekening houden met de aanschaf van een tweede of wellicht derde accu! Er is overigens een eco-modus voor 140 opnamen extra. De knoppen rechts van het scherm zijn wat klein uitgevallen. Wel goed te bedienen, maar het blijft een beetje priegelig voelen. De videoknop op de bovenkant zit op een voor mij onhandige plek. Het per ongeluk activeren van de video-modus gebeurt net iets te vaak. Wellicht even wennen, maar een andere positie lijkt wenselijk. De camera voelt solide aan en is comfortabel draagbaar door zijn bescheiden afmetingen en dito gewicht.

Scherpstelling
Canon past sinds enige tijd de zogenaamde Dual Pixel AF toe. Dit is een zogenaamde fasedetectie AF-technologie die op basis van de sensor scherpstelt voor een meer vloeiende en nauwkeurige, maar ook snellere scherpstelling. De technologie maakt gebruik van twee fotodiodes per pixel voor de scherpstelling. Zowel foto als video profiteren van deze technologie. De M50 beschikt over 4K-video, maar het is jammer dat Dual Pixel AF alleen in de normale HD-videomodus, dus niet bij 4K, werkt. Voor de 4K-videomodus wordt de minder snelle contrastdetectie AF toegepast. Het hoe en waarom van deze beslissing is mij niet duidelijk, maar als je de M50 juist met de 4K-resolutie wilt gebruiken is dit zeker iets om rekening mee te houden. Bij het filmen in 4K wordt overigens ook een flinke crop toegepast en dat wordt nog erger als je gebruik maakt van de IS-stabilisatie, je verliest daardoor een behoorlijk stuk groothoek!

Canon EOS M50
Uit het handje met stabilisatie geactiveerd fotograferen gaat zelfs fietsend probleemloos.

Voor de EOS M50 is het Dual Pixel AF-systeem uitgebreid met meer AF-punten en een groter scherpstelgebied. Dit geldt echter (op dit moment) alleen voor bepaalde lenzen zoals de EF-M F3,5-6,3/18-150 mm IS STM, de EF-M F3,5/28 mm Macro IS STM en de EF-M F4,5-6,3/55-200 mm IS STM. Ongetwijfeld zullen meer lenzen volgen of zal er middels een firmware-update een bredere ondersteuning mogelijk worden. Met dank aan de krachtige processor is de burstsnelheid toegenomen tot 7,4 bps met continue AF (10 bps bij single AF) en de tracking AF is ook verbeterd. Het lijkt er overigens op dat we de kracht en potentie van de nieuwe Digic 8 processor pas ten volle zullen ervaren wanneer deze geïntegreerd wordt in een hoger camerasegment. De buffer heeft een gemiddelde grootte met plaats voor 33 jpegs of 10 raw-opnames. Wanneer je kiest voor het nieuwe CR3 14-bit raw-bestandsformaat passen er 16 beelden in de buffer. Dankzij deze nieuwe c-raw optie kunnen bestanden met een maximale resolutie worden gerealiseerd die 30-40% kleiner zijn in bestandsgrootte ten opzichte van de standaard raw-bestanden. Dat levert dus een aanzienlijke besparing op, zowel op de geheugenkaart als op de harde schijf. De eerste testen hebben al aangetoond dat er inderdaad vrijwel geen verlies is!
In de praktijk werken de verbeteringen en uitbreidingen van de autofocus opvallend goed. Snelle onderwerpen worden goed gedetecteerd en de scherpstelling is nauwkeurig. Ook de toegevoegde Eye AF – weliswaar alleen beschikbaar in Single AF – is een welkome feature die het portretteren van personen vereenvoudigt. De uitbreiding van het aantal AF-punten van 49 naar 99 verhoogt de nauwkeurigheid. Voor de eerder genoemde compatibele lenzen geldt overigens dat de beelddekking van de AF groter is en dat het aantal AF-punten wordt vermeerderd tot 143 punten!

Beeldkwaliteit
De 24,1 megapixel CMOS en de nieuwste generatie Digic 8 processor vormen een sterke combinatie die garant staat voor een uitstekende beeldkwaliteit. De sensor heeft zichzelf al bewezen en presteert ook nu prima. Het ISO-bereik van 100-25.600 geeft meer dan voldoende speelruimte om te kunnen fotograferen onder een diversiteit aan lichtsituaties. Bij gedimd licht presteert de M50 prima. De scherpstelling laat je niet in de steek, maar het zijn vooral de hoge ISO-waarden die opvallend goed presteren. Het maakt het mogelijk om onbezorgd te kunnen fotograferen. Tot en met ISO 6400 is het beeld prima voor alledaags werk, daarboven moet je goed letten op de belichting, want mits goed belicht is het eindresultaat doorgaans gewoon bruikbaar. De kleurweergave is behoudend waarbij de nadruk lijkt te liggen op natuurlijke huidtinten en overall een heel lichte verzadiging. Wil je wat pittiger, dan kun je in het menu het een ander wijzingen of natuurlijk achteraf dit in de eindbewerking aanpassen. Er is sprake van een mooie balans in de ruisonderdrukking, details blijven goed behouden. De meeste winst valt te halen bij de raw- bestanden en het meest effectief is dan het nieuwe C3 raw-formaat. Pure winst bij het verkleinen van de bestandsgrootte, maar vooral een bestand waarbij je veel ruimte krijgt om details onder lastige belichtings- omstandigheden terug te halen. Het dynamisch bereik is uitstekend met veel detaillering in donkere en lichte partijen.

Canon EOS M50
elfs met sterk tegenlicht lukt het de automatische stand (A+) om het onderwerp met genoeg doortekening en een uitgebalanceerde belichting weer te geven.

Conclusie
Met de EOS M50 maakt Canon weer een stap in de richting van een volwassen wordend portfolio van systeemcamera’s. De integratie van nieuwe technieken zijn welkom en maken de EOS M-serie steeds interessanter, zeker in dit sterk innoverende segment van de cameramarkt. De verbeteringen op AF-gebied zijn welkom, maar het is jammer dat niet alle functies van de camera hiervan gebruik kunnen maken. Voor wie zichzelf niet met 4K ziet stoeien zal het echter weinig uitmaken. De werkduur per acculading moet wel verbeterd worden in een volgend model. Het gebruiksgemak is groot met een prettige bediening en het belangrijkste: een beeldkwaliteit waar je op kunt vertrouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam