Test: Godox TT350

De Godox TT350 is een kleine, handzame en lichte radiogestuurde opsteekflitser. Hij werkt samen met alle bekende cameramerken. Tekst en beeld: Mich Buschman.

0
Godox TT350
De Godox TT350 is klein en handzaam.

De Godox TT350F (€ 149,-) is een kleine, handzame en lichte radiogestuurde opsteekflitser. Wij testten hem op een Fujifilm X-T2. Godox heeft ook flitsers en triggers voor Canon, Nikon, Sony en MFT (Olympus en Panasonic). Deze flitser en triggers werken op basis van de 2,4 GHz radiografische frequentie, tot ongeveer 30 meter afstand. De bediening is traditioneel te noemen, met een Mode-, Zoom- (tevens custominstellingen), Sync(hronisatie)- en Slave-toets.
Die laatste gebruik je ook om groepen en kanalen (tot wel 16 stuks) te selecteren.
Met een keuzewiel en Set-toets kun je alle instellingen opslaan. De flitser wordt met een voetje en een bouncebakje geleverd. De kop is over 270 graden draaibaar en 90 graden kantelbaar. Het bevestigingswieltje met een vergrendelpin is van kunststof, en dat lijkt ons op den duur kwetsbaar.


Wat testen we?
Voor deze test verzamelen we zes recente opsteekflitsers. Je vindt hier de links naar de afzonderlijke besprekingen:


Gebruik
Op de TT350 zijn alle gangbare TTL-, manuele en Multi-instellingen (stroboscoop) voorhanden. Wel moet de camera in het menu daarop zijn voorbereid. Om met korte tijden (FP) te kunnen flitsen, moet die optie in het cameramenu gekozen zijn. Via de camera regel je ook het AF-licht aan of uit, de voorflits tegen rode ogen en de flitsbelichtingscorrectie. Dat laatste kun je ook op de TT350 doen, van min drie tot plus drie stops, al naargelang hoeveel power er (nog) voorhanden is. Met twee batterijen (wij gebruikten de Eneloop-accu’s) zijn er ongeveer 200 volle flitsen uit te halen. Na 30 flitsen, snel op elkaar volgend op vol vermogen, last de TT350 een pauze in om oververhitting te voorkomen. De flitsduur is afhankelijk van het vermogen en ligt tussen de 1/350 en 1/20.000 seconde. De herlaadtijd is variabel tussen 0,1 en 2,2 seconde. Dat zijn allemaal goede, gangbare waarden.

Godox TT350
De bediening is duidelijk en eenvoudig. Hier staat de
TT350 flitser in de draadloos ontvangende modus.

Veelzijdig te gebruiken
De TT350 kan in een Master- of Slave-modus worden ingezet. De flitskracht is in derde stops regelbaar. Om de flitser op afstand te kunnen bedienen, kun je een andere Godox-flitser met het X-systeem gebruiken, maar de X1T transmitter is veel voordeliger en meestal wil je tóch niet vanaf de camera laten meeflitsen. Ook deze transmitter is er voor alle bekende cameramerken. Ons model X1T-F kost € 69,95 en is geïntegreerd in het Fujifilm- systeem. Het lichte apparaat wordt ook met twee AA’tjes gevoed en heeft toetsen voor kanaal/OK (CH/OK), groep (GR) en modus (Mode: TTL, M of uit). Met een schuifje kun je het felle AF-hulplicht aan- zetten (dat moet óók op de camera) en er zijn mini-USB- en X-poorten. Met een instelwiel stel je de selecties in en bovenop zit een test-afflitstoets om op afstand te kunnen vaststellen dat de flitser meedoet. En omdat we ook daadwerkelijk wilden testen, hebben we uit het Godox-assortiment de zwaardere AD200 flitser (geen opsteekmodel maar een kleine, krachtige standalone flitser met verwisselbare koppen en een lithium-ion-accu) laten meedoen. Die flitser is niet merkgebonden uitgevoerd: met de X1T bepaal je of die in een Fujifilm-, Nikon- of andere omgeving meedoet. Het werkte feilloos!

Godox X1T-N
Godox-flitsers werken samen met de bekende merken. Hier met Nikon via de X1T-N trigger.

Receiver en trigger
Schaf je een X1T-N en een X1R-N aan, dan kun je oudere Nikon-flitsers zoals een SB-800 of -900/910 radiografisch draadloos laten aansturen. Ook dat hebben we getest, en het is een verademing dat het flitsen op afstand zonder de beperkingen van een stuurflits of infraroodsignaal probleemloos werkt. Een sterke Godox-troef dus én het werkt allemaal zo eenvoudig en inzichtelijk. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Dit artikel is onderdeel van een vergelijkende test van zes flitsers. Hier vind je de andere besprekingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam