Test: Samsung Galaxy Note8

De Samsung Galaxy Note8 is een high-end smartphone die vooral veel weg heeft van de S8+, maar geleverd wordt met een stylus-pen en uitgerust is met een dubbele camera en optische beeldstabilisatie. Tekst: Dennis Hissink

0
Samsung Galaxy Note8
De Samsung Galaxy Note8 heeft een dubbele camera.

De Samsung Galaxy Note8 verschilt qua design flink van de S8+. Meer hoekig en voelbaar in de hand, terwijl de S8+ veel gladder aanvoelt en is voorzien van afgeronde hoeken – een kwestie van smaak. Ook is de Note8 met een IP68-rating water- en stofdicht. Waar onze belangstelling vooral naar uitgaat, is de dubbele camera. Een ontwikkeling die we vaker terugzien bij verschillende fabrikanten en die steeds meer gemeengoed lijkt te worden. De dubbele camera heeft in het geval van de Note8 een soort van twin zoom– functie. In het tijdperk van het filmrolletje kwam je deze optie tegen bij bijvoorbeeld een aantal Canon-camera’s. Hoewel het wordt voorgesteld als 2x optische zoom is er natuur- lijk geen echte zoom: het is óf een groothoek- (omgerekend F1,7/26 mm) óf een standaard- lens (omgerekend F2,4/52 mm). Andere fabrikanten gebruiken de dubbele camera om een monochrome en een kleurensensor naast elkaar te zetten. De Note8 biedt dus de optie om het onderwerp dichterbij te halen. Beide sensoren zijn uitgerust met Dual Pixel-autofocus, waarbij op elke pixel focuspunten zijn geplaatst. Ook is er optische beeldstabilisatie, wat je als een aanwinst mag beschouwen en bijdraagt aan een verbeterde beeldkwaliteit. De selfie-camera met 8 megapixels garandeert zelfportretjes in hoge resolutie.

Praktijk
De camera van de Note8 kent veel verschillende mogelijkheden die via de software en de gebruikers- interface mogelijk en zichtbaar worden gemaakt. Het is alleen niet altijd even duidelijk, en vaak is het zoeken om iets te activeren of uit te schakelen. De 2x ‘zoomknop’ werkt handig en brengt het onderwerp duidelijk dichterbij. De portretmodus (Live Focus) lijkt op die van de nieuwe iPhone, maar werkt niet altijd vlekkeloos. Zo zijn de heel contrastrijke onderwerpen met veel tegenlicht lastiger dan een evenwichtiger verlicht onderwerp. De portretmodus laat beide camera’s met elkaar samenwerken om voor- en achtergrond van elkaar te scheiden, om op die manier een zogenaamd bokeh-effect met kunstmatig verkleinde scherptediepte te creëren. Het is een beetje uitproberen: de ene keer werkt het opvallend goed, de andere keer komt het wat gemaakt over. Deze software zal ongetwijfeld verbeterd blijven worden. Heel handig is de mogelijkheid om achteraf de bewerking ongedaan te maken. De standaardfoto wordt in Live Focus sowieso apart opgeslagen naast de bewerkte versie. Gaat er een keer wat mis, dan heb je de originele opname dus nog.

Opname met de Note8.
De beeldkwaliteit van de Note8 is prima in orde.

Conclusie
De beeldkwaliteit van de Note8 is prima in orde en er zijn veel instelmogelijkheden en functies. De beeldverwerking is lekker snel en staat vrijwel altijd garant voor een mooie foto, mits de belichting goed is. Details blijven goed zichtbaar, waarbij het dynamisch bereik voldoende groot is om detail in de donkere en lichte partijen zichtbaar te houden. De ruiswaarden zijn op zich goed, maar noodzaak is wel om niet hoger dan ISO 400-800 te komen. Dankzij de optische beeldstabilisatie worden hogere waarden gelukkig niet snel aangesproken. De Samsung Note8 mag zich scharen in de kopgroep van beste cameratelefoons van dit moment.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam