Déjà vu door Erik Klein Wolterink

0
Erik Klein Wolterink
Weesperpoortstation. Erik Klein Wolterink, 2019

In de hal van het Stadsarchief Amsterdam is t/m 29 september 2024 de fototentoonstelling Déjà vu te zien, waarin fotograaf Erik Klein Wolterink de veranderende stad in beeld brengt door een plek op een archieffoto – vaak uit de collectie van het Stadsarchief – opnieuw vast te leggen.

Weesperpoortstation, Jacob Olie, 1895, Stadsarchief Amsterdam

Wekelijks bereikt Erik Klein Wolterink met zijn beeldcolumn in Het Parool zo’n 100.000 lezers, waarbij hij hen een kijkje geeft in de geschiedenis van de stad. De fotograaf doorkruist de stad op zoek naar unieke beelden en de verhalen hierachter. Uit de archieven kiest hij foto’s die verrassen en zijn nieuwsgierigheid prikkelen. Geijkte foto’s of clichébeelden laat hij links liggen. De combinatie van oude en nieuwe foto’s nodigt uit tot het ontdekken van verschillen en overeenkomsten, waardoor veranderingen in Amsterdam zichtbaar worden. Klein Wolterinks project toont de geschiedenis van de stad, maar ook de rijke geschiedenis van de stadsfotografie. De tentoonstelling laat je voortaan met een andere blik door de stad bewegen en brengt het archief tot leven. Zoals de kortste snelweg van Nederland, vroeger een drukke autoweg op het Museumplein. Of het Diemerpark, nu een gebied om vogels en planten te ontdekken, maar ooit een vuilstortplaats die de biodiversiteit van de omgeving ernstig bedreigde. Amsterdam blijft zichzelf vernieuwen, met nieuwe gebouwen en verdwijnende structuren, evoluerende groene ruimtes en talloze verhalen om te ontdekken.

Foto links: Panorama Museumplein vanaf het Rijksmuseum richting Concertgebouw, 1960, Jan Peeterse, Stadsarchief Amsterdam.
Foto rechts: Luchtfoto Museumplein, Erik Klein Wolterink, 2020.


Bij de tentoonstelling biedt het Stadsarchief stadsfotografiecursussen aan, geleid door lokale fotografen. De deelnemers leren meer over het maken van een Déjà vu-foto. Vier studenten volgden al het voorbeeld van Erik Klein Wolterink. Ook hun keuzes zijn deel van deze tentoonstelling. Via een fotowedstrijd maken ook bezoekers kans om deel uit te maken van de tentoonstelling. Twee wanden zijn gereserveerd voor nieuwe bijdragen. Bezoekers kunnen hun eigen Déjà Vu-foto’s inzenden. De beste worden toegevoegd aan de tentoonstelling in het Stadsarchief. Meer informatie vind je hier.

Erik Klein Wolterink (1965) is autonoom documentair fotograaf en gevestigd in Amsterdam. In 2011 exposeerde hij in het Stadsarchief met zijn serie Kitchen Portraits. Daarbij gaven zijn fotomontages een blik in allerlei keukenkastjes van Amsterdammers met diverse culturele achtergronden.

Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, Amsterdam

Ook nu te zien: Pierre Verger en Diana Blok bij Museum Cobra in Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam