Museum Hilversum – Movements

0
Museum Hilversum
Shred the patriarchy India © Chantal Pinzi

Vanaf zaterdag 13 juli presenteert Museum Hilversum de tentoonstelling Movements. Hier vertellen 10 internationale fotografen en kunstenaars, waaronder Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian, de persoonlijke verhalen achter de sport. Mensen die via hun sport niet alleen fysieke en mentale obstakels overwinnen, maar ook weerstand bieden tegen heersende normen en maatschappelijke verandering in gang zetten.

Museum Hilversum
La Chute © Denis Darzacq

Wie of waar je bent en wat je achtergrond is, bepaalt hoe vrij je je kunt bewegen. Zo variëren kansen en verwachtingen aanzienlijk per gezin, land, geloof en cultuur, per sekse of etniciteit. In Movements zie je hoe de hoofdpersonen zich via hun sport fysiek verzetten tegen van buitenaf opgeworpen barrières. Van een jonge Afgaanse vrouw die uitblinkt in boksen en uiteindelijk zelfs een ticket voor de Olympische Spelen weet te bemachtigen, tot een Tunesische jongeman die, na een beenamputatie, een nieuwe levensinvulling vindt als breakdancer. Maar ook een fotoreeks over een groep Palestijnse skaters die, ondanks de bezetting, hun vrijheid hervinden via hun sport.

Museum Hilversum
Emeer Guesmi © Yassine Alaoui Ismaili

Aan de tentoonstelling doen Andrea Bruce, Denis Darzacq, Maen Hammad, Yassine Alaoui Ismaili, Chantal Pinzi, Nandipha Mntambo, Thenjiwe Niki Nkosi, Miguel Rio Branco, Newsha Tavakolian en Hank Willis Thomas mee. Hun werken bestaan hoofdzakelijk uit fotografie, afgewisseld met een enkele video-installatie. De een doet dat in persoonlijke documentairestijl, de ander met (her)interpretatie van found-footage, terwijl weer een ander een beeld in scene zet om een specifieke kwestie aan te kaarten.

Movements is te zien van 13 juli tot en met 3 november 2024.
Museum Hilversum, Kerkbrink 6 in Hilversum

Ook deze zomer te zien: Fotobiënnale Wieringen – Keerlingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam