Alison Jackson – Truth is Dead

0
Alison Jackson
Kate, the Queen & Camilla at the hairdresser © Alison Jackson

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert Truth is Dead van de Britse fotograaf en filmmaker Alison Jackson. De tentoonstelling toont zestig humoristische portretten van internationale celebrities en twee video’s. Voor de enscenering van de gesimuleerde paparazzi shots en documentaire beelden zijn lookalikes en acteurs gezocht. Tot de beroemde publieke figuren behoren leden van de Britse koninklijke familie, David en Victoria Beckham, Bill Clinton, Simon Cowell, Elton John, Kim Kardashian, Kanye West, Angela Merkel, Marilyn Monroe, Barack Obama en Donald Trump.

Alison Jackson
The Queen and Donald Trump meet © Alison Jackson

Onze samenleving is geobsedeerd door het leven van celebrities. Paparazzi achtervolgen de sterren en tabloids maken eigen, nieuwe verhalen. Privélevens zijn inmiddels een publiek mediaspektakel en consumeerbaar product geworden. De vraag rijst: Wat is echt en wat is in scène gezet? En is dit onderscheid nog relevant? Het drastisch antwoord van Alison Jackson: “De waarheid is dood. Niets wat ons wordt getoond is betrouwbaar; alles kan fake zijn en niets is authentiek.”

Alison Jackson
Diana gives the finger © Alison Jackson

Alison Jackson geeft een unieke, scherpzinnige kijk op de hedendaagse celebrity cultus en de gevoelige verhouding tussen privacy en openbaarheid. Met acteurs of dubbelgangers maakt Jackson op overtuigende wijze realistische paparazzi shots van de intieme en denkbeeldige privélevens van beroemdheden. Met haar beelden misleidt, imiteert en provoceert Alison Jackson en laat zien dat we bij fotografie niet kunnen vertrouwen op eigen waarneming. De verzonnen scènes kennen ook een diepere, radicalere waarheid. Ze weerspiegelen de voyeuristische verlangens en illusies van de kijkers, spelen met hun percepties en dagen de objectiviteit uit. De fotografische parodieën zijn soms hyperrealistisch, obsceen of prikkelend, maar altijd vermakelijk en humorvol. Een selectie van de foto’s is gebundeld in het boek PRIVATE.

Alison Jackson | Truth is Dead
t/m 15 sep
Fotomuseum aan het Vrijthof, Vrijthof 8, Maastricht

Ook nu te zien: Andres Serrano: America & Trump

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam