Rutger ten Broeke – In Hindsight

0
Rutger ten Broeke
© Rutger ten Broeke

In Museum Hilversum is een overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf Rutger ten Broeke te zien. Begin 2024 werd Ten Broeke tachtig jaar: de perfecte gelegenheid voor een eerbetoon van zijn veelzijdig oeuvre dat bijna 60 jaar omvat. Een klein deel is in de collectie van Museum Hilversum ondergebracht.

Met In Hindsight creëert Museum Hilversum, door hernieuwd kijken en samenstellen, ruimte voor de verkenning van de verhouding tussen mens en omgeving, om zo nieuwe associaties op te roepen. Rutger ten Broeke stelt die verhouding telkens opnieuw centraal. Hij kadert mens en omgeving nadrukkelijk binnen en buiten beeld. Dat is te zien in zijn portretten, stedelijke en dorpse landschappen, abstracte en natuurlijke vormen in het klein en landschappen waarin de verschijning van de mens bepalend is.

Rutger ten Broeke
© Rutger ten Broeke

De tentoonstelling omvat bekende werken in combinatie met nog nooit eerder getoond werk. Zo is voor het eerst de serie 10.000 Portraits te zien in een museale context. Rutger ten Broeke zette in een groot aantal steden zijn studio op waarmee hij voorbijgangers portretteerde. Zo zien we de carnavalsviering in Duinkerke, bezoekers aan Museum Ludwig in Keulen en voorbijgangers bij het Amtrack Station in Chicago. Ten Broekes foto’s van de mens in de uitgestrekte en afgelegen natuur zijn het meest bekend. De naakte figuren beschouwen en beleven het landschap. Met zijn beelden zoekt de fotograaf naar het moment waarop lichaam en landschap één worden. Wat resulteert in een variatie aan prachtige uitgestrekte landschappen of utopische beelden. Ook zijn er fotografische experimenten met vorm en natuur te zien. Rond zijn huis in Baarlo fotografeert Ten Broeke sinds jaar en dag. Hier ontwikkelt hij zijn Sequenties en Vegetable strategies.

Rutger ten Broeke – In Hindsight
t/m 23 juni
Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum

Ook nu te zien: Chantal Elisabeth Ariëns – Where are you

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam